Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ågren: Jag såg ingen annan utväg

Transportstyrelsens tidigare generaldirektör Maria Ågren säger att hon inte ”såg någon annan utväg” när hon lade ut uppgifter som skulle kunna hota rikets säkerhet.

– I den stunden så var jag orolig för att vi inte skulle kunna leverera det samhällsuppdrag vi hade, och jag såg ingen annan utväg än att fatta det här beslutet, säger hon till Sveriges Radio Ekot.

Det var vid en it-upphandling som länder i Östeuropa fick ansvar för Transportstyrelsens databas med bland annat information om alla fordon i Sverige, även polisens och militärens.

– Egentligen spelar det igen roll om det skett utomlands eller i Sverige. Personer ska säkerhetsklassprövas innan de får tillgång till dem. Det är det som inte gjorts, säger kammaråklagaren Ewamari Häggkvist till DN.

Marie Ågren säger att ansvaret ligger på henne att kontrollera säkerhetsprövningen innan ett godkännande. Påföljden blev ett strafföreläggande, vilket innebär att hon erkände gärningen, på 70 000 kronor i dagsböter.

– Som generaldirektör är jag fullt ansvarig för den verksamhet vi bedriver och de beslut jag tar, så därav tog jag också konsekvenserna av mitt handlande och lämnade mitt uppdrag och har nu också betalt böterna, säger Maria Ågren till SVT Nyheter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.