Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 00:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/akademiska-staller-in-operationer-hela-helgen/

Sverige

Akademiska ställer in operationer hela helgen

01:39. Pressträff om bristen på sjukvårdsmateriel.

Alla operationer och all planerad slutenvård vid Akademiska sjukhuset i Uppsala ställdes in från tidigt på fredagsmorgonen. Vården riskerar att återupptas först på tisdag.

Orsaken är uteblivna leveranser av förbrukningsmaterial som handsprit, sterila handskar och katetrar.

TT Text

Stoppet införs för att säkerställa den akuta vården och vården av de patienter som redan ligger inne. Materiel som saknas är inom flera områden – i synnerhet engångsartiklar – och leveranserna som kommer in är inte förutsebara.

Inledningsvis informerade sjukhuset om att den planerade slutenvården och operationer skulle ställas in i ett dygn. Men nu har de tagit beslut om att förlänga stoppet fram tills på tisdag, men lämnar öppet för att överläggningar i helgen kan leda att det kan bli på måndag.

– Vi har märkt att situationen inte är stabil. Det har lett till att vi ställt in elektiva operationer under fredagen, det är tungt beslut eftersom patienter ställt in sig på dem länge, men vi måste klara akutfall och ha beredskap för extraordinära händelser, säger verksamhetschef Göran Günther.

Problemen med leveranserna uppstod i samband med att man bytte leverantör vid månadsskiftet. Nu jobbar personal dygnet runt med att få tag på förbrukningsmaterial från andra ställen.

– Vi jobbar med att få material från alternativa leverantörer, bland annat de vi anlitat tidigare. Vi har också kontakt med andra sjukhus, till exempel Karolinska, som inte har samma brist, säger Mikael Köhler, sjukhusets chefsläkare.

Foto: Fredrik Persson /TT

Han vill inte svara på om han har fortsatt förtroende för Apotekstjänst som skulle ha levererat sjukvårdsartiklarna.

– Jag har fullt fokus på att lösa den akuta situationen, så förtroende får någon annan uttala sig om. Men de har inte skött de leveranser de sagt att de skulle sköta, så mycket kan jag ju säga.

Totalt påverkas fem regioner av de uteblivna leveranserna. Förutom Uppsala anlitar även Örebro, Dalarna, Västmanland och Sörmland samma företag.

– Just nu arbetar vi stenhårt dygnet runt för att se till att alla får de produkter som de beställt. Därefter ska vi se till att göra en ordentlig analys om vad det är som har orsakat detta och vad lär vi oss av det, sade Apotekstjänst AB:s vd Tomas Hilmo till DN på torsdagen.

– Det är komplicerade övertag med alla beställningssystem från regionerna. Vi har haft en införandeplanering men ändå är det saker som inte fångats riktigt bra. Att det har blivit den här situationen är verkligen beklagligt, det var det absolut sista som någon inblandade i det här skulle ha velat.

I Örebro har man gått upp i så kallat stabsläge men det ska inte leda till några inställda operationer, enligt chefsläkaren Claes-Mårten Ingberg.

– Det ska vi inte behöva göra, vi har även fått in en leverans under gårdagen, men det är oklart vad exakt som var i den, säger han till P4 Örebro.

Läs mer: Apotekstjänst vd: Det är verkligen beklagligt