Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Åkesson kände till den rasistiska filmen”

Sverigedemokraterna skakas av den största skandalen sedan partiet kom in i riksdagen. Partiets ekonomisk-politiska talesman Erik Almqvist sparkas sedan han ertappats med rasistiska uttalanden på en videofilm. Enligt uppgift till DN har partiledaren Jimmie Åkesson känt till filmens innehåll. Ändå befordrades Almqvist till en av partiets högsta poster.

– Jag visste att det fanns en film från det här tillfället. Men jag har inte tagit del av hela råmaterialet, sade Jimmie Åkesson på en presskonferens i går.

En person som arbetade nära partiledningen när händelsen inträffade före valet 2010 ger en annan bild.

Enligt honom har Jimmie Åkesson och partisekreteraren Björn Söder känt till filmen innehåll.

– Det finns ingenting som Åkesson och Söder inte känner till. Jag är hundraprocentigt säker på att de kände till filmens innehåll, säger personen, som vill vara anonym, till DN.

Så sent som i januari i år befordrades Erik Almqvist till partiets tredje högsta position när han fick uppdraget som ekonomisk-politisk talesman. Men redan efter tio månader tvingades han avgå i går sedan Expressen publicerat en film från juni 2010 inspelad på Kungsgatan i Stockholm som visar hur han bland annat kallar komikern Soran Ismael för ”babbe”, ett rasistiskt slanguttryck för babian.

– Det innebär i princip att man menar att mörkhyade är något slags halvapor. Att en riksdagskandidat uttrycker äkta rasism, det är mycket värre än vad jag hade trott, säger David Kronlid som tidigare satt i partistyrelsen men nu lämnat SD för att bli politisk vilde.

Han är inte förvånad över den tonen i filmklippet.

– Jargongen känner jag tyvärr igen från ungdomsförbundet, där man har en grövre jargong än i moderpartiet, säger han.

Erik Almqvist var ordförande i ungdomsförbundet SDU (Sverigedemokratisk ungdom) i tre år innan han valdes in som riksdagsledamot efter valet 2010. Den som tog över som SDU-ordförande var Gustav Kasselstrand, som just nu driver en infekterad strid mot partiledningen.

Ungdomsförbundet har tvärt­emot partiledningen tagit ställning för att Palestina ska få bli självständig stat. Frågan har blivit en symbolfråga för hur renlärigt nationalistiskt partiet är.

Gustav Kasselstrand pekar ut partiets rättspolitiska talesman Kent Ekeroth som en av personerna som ungdomsförbundet är mest kritisk emot.

– Han tillhör en grupp som driver en egen agenda, säger Kasselstrand.

Kent Ekeroth var den som filmade händelserna på Kungsgatan. Även han gör nedsättande uttalanden om Soran Ismael. När Jimmie Åkesson på tisdagseftermiddagen voterade i riksdagen ville han inte svara på frågor om Ekeroths politiska framtid i partiet.

Ekeroth har tidigare gjort flera kontroversiella uttalanden om islam och muslimer, men har ändå fått behålla en högt uppsatt position i partitoppen.

För en månad sedan skrev Jimmie Åkesson i ett öppet brev till partimedlemmarna att det från och med nu skulle råda ”nolltolerans” och att arbetet med att ”städa upp i leden” skulle ges högsta prioritet.

– Kopplat till det jag talat om nolltolerans och att vi saknar dubbla måttstockar i partiet är det här den enda rimliga konsekvensen, sade Jimmie Åkesson om beslutet att sparka Erik Almqvist.

Åkesson svarade interna kritiker som anser att han och partitoppen skor sig på lokalavdelningar och partidistrikt som tvingas skicka pengar från partistödet till partiets centrala kassa.

Den kassan styr Jimmie Åkesson och Björn Söder ytterst över.

Med pengar från partikassan försökte de tidigare att köpa ut den numera avlidne avhoppare William Petzäll från sin riksdagsplats.

Nu återstår att se om samma sak sker med Erik Almqvist, som ska fundera över om han ska sitta kvar i riksdagen. Han har rätt till riksdagslön till och med valet 2014 och ytterligare ett år därefter, totalt tre år från och med nu.

Sverigedemokraternas grundades 1988

Sverigedemokraterna grundades 1988, bland annat av personer tidigare verksamma i partier och organisationer som Framstegspartiet, Sverigepartiet och Bevara Sverige Svenskt.

Den nuvarande partiledaren Jimmie Åkesson valdes 2005.

I valet 2010 fick Sverigedemokraterna 5,7 procent av rösterna och därmed 20 av 349 mandat i Sveriges riksdag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.