Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Åkesson (SD): Anna Kinberg Batra öppnar för att lämna alliansen

Jimmie Åkesson (SD).
Jimmie Åkesson (SD). Foto: Roger Turesson

Jimmie Åkesson (SD) välkomnar att Moderaterna nu är beredda att fälla regeringen Löfven. Han är redo att bidra till det och ser nya möjligheter för Sverigedemokraterna.

- Jag uppfattar det som att Anna Kinberg Batra öppnar för att lämna alliansen, säger SD-ledaren.

Anna Kinberg Batra (M) vill att alliansen lägger fram en gemensam budget före valet 2018. Sverigedemokraterna har deklarerat att man är redo att stödja ett sådant initiativ och då skulle troligtvis S-MP-regeringen falla.

Jimmie Åkesson gläds också åt att M-ledaren nu öppnar för mer aktivt samarbete med hans parti i riksdagen.

- Det är ett väldigt intressant besked ut vårt perspektiv. Hon är väldigt tydlig med att hon i högre grad vill samverka med oss i riksdagsarbetet och bryta den här låsningen, som hon uttrycker det. Det öppnar upp för intressanta samarbeten, säger Jimmie Åkesson.

Hans drömscenario är en regering med Moderaterna och Kristdemokraterna i någon form av samarbete med Sverigedemokraterna. Dagens besked har ökat chanserna för att det ska bli verklighet, anser SD-ledaren och pekar på att Centern tagit avstånd från från Moderaternas utspel medan Kristdemokraterna stödjer det.

- Det jag undrar nu är om man kan betrakta alliansen som att den fortfarande existerar eller om det är så att den är på väg att spricka. Vi ser väldigt tydliga splittring i det mest grundläggande, hur Sverige ska styras. Jag uppfattar det som att Anna Kinberg Batra öppnar för att lämna alliansen.

Att SD är redo att rösta på en alliansbudget betyder inte att de oreserverat skulle stödja en borgerlig regering. Det beror exempelvis på vilket inflytande Centern får över migrationspolitiken.

- Prioriteringen för oss är att avsätta Stefan Löfven. Vad som sker därefter är en annan sak, vilken regering som ska komma istället. Ett krav från oss är i så fall att Moderaternas migrationspolitik präglar den regeringen, säger Jimmie Åkesson.

Läs även: M beredd lägga gemensam Alliansbudget

Läs även: C inte redo att fälla regeringen

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.