Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 13:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/akesson-vi-kan-forandra-den-har-kolossen-inifran/

Sverige

Åkesson: Vi kan förändra den här kolossen inifrån

Jimmie Åkesson höll vårtal på Långholmen i Stockholm. Foto: Hampus Andersson

Att mobilisera SD-väljare inför EU-valet var i fokus när Jimmie Åkesson höll sitt vårtal i Stockholm. Han kallar åhörarna för både Sverigevänner – och Europavänner.

– Jag måste ändå någonstans ingjuta hopp att om tillräckligt många går och röstar så kan vi förändra den här kolossen inifrån, säger SD-ledaren efter talet.

Rätta artikel
EU-valet 2019

På lördagseftermiddagen höll SD-ledaren Jimmie Åkesson sitt årliga vårtal på Långholmen i Stockholm, det sjunde i ordningen sedan 2013. Åkesson kritiserade ”de Europafientliga, centraliseringsivriga krafterna i Bryssel” och uppmanade väljarna att gå och rösta i EU-valet.

– Det handlar om vår egen existens som nation, om vårt självbestämmande och rätt till att själva forma vår framtid. Europas folk vill fortsätta lösa gemensamma problem tillsammans, men utan att förlora den självklara rätten att vara herrar i sitt eget hus, sade han.

Inför årets EU-val ser partiet, som tidigare drev linjen om ett EU-utträde, ut att gå mot ett stort lyft. Enligt DN/Ipsos opinionsmätning som publicerades i tisdags får partiet 17 procent av väljarstödet, en ökning med drygt 7 procentenheter jämfört med valet 2014. 

Under talet kallade Jimmie Åkesson åhörarna för ”Europavänner” – efter talet säger han:

– Det här är i väldigt hög grad ett mobiliseringsval. Framför allt för oss som har så svårt för oss att få ut våra väljare till vallokalerna. Jag måste ändå någonstans ingjuta hopp om att om bara tillräckligt många röstar, både här i Sverige och i andra delar av Europa, så kan vi faktiskt förändra den här kolossen inifrån.

Ska väljarna förstå det som att ni vill ha ett förändrat EU eller inget EU alls?

– Jag tycker att vi måste samarbeta i Europa. Vi måste samarbeta för att lösa klimatfrågan, vi måste samarbeta för att stoppa internationella stöldligor. Men vi behöver inte den här politiska unionen för det, vi behöver ingen EU-stat för det, vi behöver inte ett demokratiskt parlament som stiftar lagar åt oss.

Partiets tidigare gruppledare Mattias Karlsson, som nu istället satsar på att bygga upp en konservativ tankesmedja, var på plats under talet. Han beskriver hur partiet just nu trycker på att det finns fördelar med ett EU-medlemskap.

– Dagens EU som det ser ut i dag skulle vi egentligen vilja lämna. Men vi inser att den möjligheten inte finns. Utan det handlar om långsiktigt reformarbete tillsammans med likasinnade, och nu så ser det opinionsmässigt ut så att vi kan bli en väldigt stark kraft i Europa, säger Mattias Karlsson.

På lördagen presenterade också Moderaterna sin valplattform inför Europaparlamentsvalet. Partiet fokuserade bland annat på kriminalitet, migration och klimat. De vill se att EU-medborgare som döms till fängelse ska sitta av straffen i sina hemländer, alltså inte nödvändigtvis där brotten begås. Något som SD-ledaren är positiv till.

– Det borde vara en självklarhet inom EU. Vi är ju inte särskilt positiva till den fria rörligheten för människor i EU på det sätt som vi har den i dag, utan den ska i så fall vara 100 procent kopplad till just arbetsmarknaden. Är det så att EU-medborgare kommer till Sverige och begår brott då är det ju faktiskt inte Sveriges ansvar, utan det är det det andra medborgarlandet som är ansvarig för den individen. Så jag är glad att Moderaterna börjar nyktra till också i sådana frågor, säger Jimmie Åkesson.