Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Akilov vände bort blicken från de blodiga bilderna

01:36. Rakhmat Akilov har under den nio månader långa häktningstiden varit föremål för så kallad sekundbevakning. Frågan är nu hur han kommer att klara rättegången. Enligt Akilovs advokat Johan Eriksson är han inställd på att delta i förhandlingen och berätta om dådet och svara på frågor.

Rakhmat Akilov konfronterades på tisdagen med den död och det lidande som han orsakat genom sitt terrordåd på Drottninggatan. 

Ibland vände Akilov bort blicken från de blodiga bilderna på skärmarna i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt – han tittade då i stället ned i bordet.

39-årige Rakhmat Akilov har låtit skägget växa i häktet. Han visade inga starka känslor under den första dagen i huvudförhandlingen mot honom. Han lyssnade uppmärksamt när åklagaren inledde med att läsa namnen på offren från Drottninggatan.

I Kriminalvårdens säckiga gröna kläder satt Akilov stilla och hörde åklagaren räkna upp namn efter namn på de människor som mördades, skadades eller med nöd och näppe undkom när Akilov fredagen den 7 april förra året förvandlade en vanlig lastbil till ett terrorvapen i Islamiska statens namn.

– Femhundra meter, fyrtio sekunder, tolv och ett halvt ton plåt. En hastighet på i genomsnitt 60 kilometer i timmen på en gågata full av oskyddade människor. Det är ett angrepp på många människors liv. Det är också ett angrepp på vårt samhälle, sade åklagare Hans Ihrman.

Läs mer: Hör SOS-samtalet: Han mejar ner folk nu!

Det tog åklagaren flera minuter att räkna upp alla namnen. Långt över hundra människor anses på ett eller annat sätt anses vara målsägande i målet. En del av dem är inte identifierade. Några få har avböjt att medverka i målet.

Första rättegångsdagen ägnades helt åt åklagarnas sakframställning, då vice chefsåklagare Hans Ihrman och kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström presenterade resultatet av förundersökningen. Akilov väntas förhöras först nästa vecka.

Rättegången väntas pågå ända in i maj och uppmärksamheten är enorm, från både utländsk och svensk press. Trängseln var stor när pressen och andra åhörare på tisdagsmorgonen samlades för att följa förhandlingen.

Läs mer: Den största rättegång Stockholms tingsrätt har haft

De fick uppleva hur åklagarna slungade tillbaka deltagare och åhörare vid rättegången tillbaka till dagen för terrordådet genom att spela upp det första dramatiska larmsamtalet till 112, från ett kvinnligt ögonvittne.

– Ja hallå, Drottninggatan det är en jävel som kör, han… kom igen nu, allt allt allt du har till Drottninggatan fort som fan, säger kvinnan i inspelningen, med en röst som skar genom den tysta rättssalen.

– Han mejar ner allt folk nu.

Larmoperatören undrar i inspelningen om människor är påkörda.

– Ja, ja, han kör på folk han är helt galen. Drottninggatan för fan, skicka allt du har. Tryck på knappen för i helvete, tryck på knappen, tryck på knappen, skriker kvinnan.

Kort därefter visade åklagaren en isande film från terrordådet, där man på skärmar i rättssalen fick se hur påkörda människor släpas bort efter att Akilov kört över dem. Akilov valde att borra ner blicken i sina papper när filmen visades.

Bild från förundersökningen.
Bild från förundersökningen. Foto: Polisen

I polisförhör har han tidigare uttryckt obehag inför att se filmer från attentat, när förhörsledaren velat visa dem för att kunna fråga om hans färdväg och annat.

– Man kan visa upp videoklippen för min advokat, kanske, men jag behöver kanske inte se på dem. Jag vet ju hur jag har åkt. Jag har väldigt mycket tankar i huvudet och jag är isolerad sedan ett halvår tillbaka, sa Akilov i ett förhör i höstas.

För förhörsledaren förklarade han då att var ”rädd att få ett sammanbrott” om han tvingades se filmklippen.

– Jag vill helt enkelt inte se de här filmerna. Efter ni visat filmen förra gången, så mådde jag dåligt i fyra dagar.

När förhörsledaren poängterade att det handlar om rättssäkerhet, att den misstänkte ska få ta del av bevisningen som ska spelas upp i rätten, så är det som om Akilov grips av ett behov att skylla attentatet på någon annan:

– Men ni ska också förstå att jag har begått det där eftersom jag fått en order uppifrån och jag var tvungen att lyda denna order.

Men det där med ”order uppifrån” är att slira rejält på sanningen, vilket åklagarna kunde visa genom olika chattar som Akilov haft med personer som troligen är IS-kontakter utomlands. Genom chattarna ges intrycket att Akilov själv aktivt söker ett uppdrag från IS.

I en chatt visar han intresse för att utföra ett terrordåd i Danmark. Han uttrycker viss reservation inför att slå till i Sverige. Sverige är inte med i NATO, påpekar han i en chatt, och ”de krigar inte mot någon”. Akilov påpekar också i en chatt att Sverige har många flyktingar, ”både muslimer och ickemuslimer”, och att det efter ett terrordåd kan bli svårare för flyktingarna.

Men snart tycks alla Akilovs reservationer kring ett dåd i Sverige försvinna, enligt de chattloggar som åklagarna presenterade i rätten. Han skriver med förakt om ”kuffar”, de som inte tror på Gud.

”Jag vill köra med en stor bil i centret genom kuffarna. Och sen skjuter polisen mig och det är det”.

Han framstår som både entusiastisk och osäker när han chattar om det dåd han tänker sig att utföra på Drottninggatan.

”Min bror, på fredagskväll blir gatan full med bögar, lesbianer och annan skit”, skriver han.

Rakhmat Akilov, som som i många polisförhör berättat utförligt om sitt dåd och sina motiv, kom inte till tals under den första rättegångsdagen. Men hans advokat Johan Eriksson upprepade hans klients inställning: Akilov erkänner brottet.

– Det är Rakhmat Akilov som den 7 april tagit lastbilen på Adolf Fredriks Kyrkogata och därifrån kört den på det sätt åklagaren påstått. Under färden har han dödat fem personer och fysiskt skadat tio, sade Johan Eriksson.

I förhör har Akilov sagt att han gjorde sitt dåd för att få Sverige att sluta bekämpa IS:

– Jag tänkte att det skulle bli förluster i svensk befolkningsstyrka, så att Sverige börjar fundera på sitt agerande när man hjälper med miljarder av dollar i kriget mot den Islamiska staten.

En gång under den första rättegångsdagen hördes Rakhmat Akilovs röst i rättssalen. Det var när ett filmklipp spelades upp, där Akilov på arabiska svor trohet till IS ledare Abu Bakr al-Baghdadi. Filmklippet kommer från Akilovs egen telefon. På tingsrättens visades en allvarlig Akilov som tittade rakt in i kameran och pekade upp mot himlen. Han mässade:

– Bevare oss från den förbannade satan. I Guds namn den barmhärtige. Jag svär trohet mot de rättrognas prins och muslimernas kalif Abu Bakr al-Baghdadi, må Gud den allsmäktige bevare honom. Jag svär att lyda och hörsamma honom i svåra tider och i goda tider.

Rakhmat Akilov avslutade sin inspelade trohetsed till IS och terrorsektens ledare:

– Det finns ingen Gud förutom Gud och Mohammed är Hans sändebud.

Det är tydligt när man läser chattarna att det varit väldigt viktigt för Rakhmat Akilov att få IS godkännande för sitt terrordåd. Men IS har inte tagit på sig dådet. Efter förhandlingen frågade DN Akilovs advokat Johan Eriksson om hans klient står fast vid att han fick sina order ”uppifrån”.

– Jag kommenterar inte det. Det får i så fall komma från hans mun, sade Johan Eriksson.

Under den första rättegångsdagen satt Rakhmat Akilov oftast med huvudet tätt intill någon av sina tre ryska tolkar, som har ett svettigt uppdrag att simultant översätta allt som sägs och som löser av varandra. Han såg oftast uppmärksam ut och han skakade hand med sin advokat när dagen var över, med händerna fastlåsta i handfängsel.

– Det har varit en ansträngande dag för honom, sade Johan Eriksson.

Från början krävde Rakhmat Akilov att få en muslimsk advokat ”från Islamiska staten”. Men enligt Johan Eriksson accepterade hans klient snabbt den advokat han tilldelades, och relationen mellan Akilov, Eriksson och hans andra advokat Robin Söder har fungerat väl, enligt Eriksson.

Åklagarteamet ansåg att den första rättegångsdagen avlöpt helt enligt plan. Vice chefsåklagare Hans Ihrman, som yrkar på livstids fängelse, betonade vilken skada Akilovs brott åsamkat det svenska samhället.

– Det begränsar människors vardag och frihet. Det är en skada på det psykologiska planet mot oss alla.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.