Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Åklagare begär Assange-förhör i London

Julian Assange.
Julian Assange. Foto: John Stillwell/AFP

Överåklagare Marianne Ny begär att få förhöra Julian Assange i London, enligt Åklagarmyndigheten. Anledningen är att preskribtionstiden för Assange brott är på väg att rinna ut. Av Assanges advokat ses beslutet som en seger.

Begäran har skickats till Assanges advokater om att förhöra honom och genomföra ett DNA-prov, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Orsaken till den plötsliga omsvängingen från åklagaren, som tidigare krävt att Assange kommer till Sverige för förhör, är att flera av de brott som Wikileaks-grundaren är misstänkt för preskriberas i augusti 2015.

Assange har sedan 2012 varit instängd på Ecuadors ambassad i London, där han har beviljats politisk assyl. Ambassaden står under ständig polisbevakning, redo att gripa Assange om han lämnar fastigheten. Här har han tagit emot besök och ibland pratat med media och anhängare från ambassadens balkong.

– Högsta domstolen i England beslutade i juni 2012 att Julian Assange skulle överlämnas till Sverige. Han har dock förhindrat överlämnandet genom att ta sin tillflykt till Ecuadors ambassad, konstaterar överåklagare Marianne Ny i pressmeddelandet.

Assange är sedan 2010 häktad i sin frånvaro misstänkt för våldäkt, som ska ha begåtts under ett besök han gjorde i Sverige.

För att förhöret ska bli av måste Assange samtycka, enligt engelsk lag. Åklagarmyndigheten måste också få tillstånd från Ecuadors ambassad att genomföra förhöret. Assange har tidigare kritiserat svenska åklagarmyndigheter och erbjudit sig att låta sig förhöras via videolänk.

– Vi välkomnar detta och ser det som en stor seger för Julian Assange att det vi har krävt till slut kommer att ske, säger Per Samuelsson, Assanges advokat, till Reuters.

Byråkratin kring tillstånden för att kunna genomföra förhöret gör dock att det inte kommer kunna genomföras omedelbart.

– Det kan ta tid, trots att vi har bråttom, säger Per Samuelsson.

Även Julian Assanges talesperson Kristinn Hrafnsson välkomnar nyheten, som han hör först när DN når honom. Assange har länge efterlyst förhör i London, enligt Hrafnsson.

– Det var intressant att de kommer nu. Julian Assange har i flera år varit redo att låta sig höras på ambassaden och nu, efter fem år och när Högsta domstolen är på väg att avslå häktningen, ändrar sig plötsligt åklagaren, säger Kristinn Hrafnsson.

Kommer Julian Assange därmed att ställa upp på förhör?

– Ja, vad jag vet har han inte ändrat sig på den punkten.
Kommer han även att gå med på att lämna DNA-prov?
– Det vill jag inte spekulera i, men han har redan lämnat DNA till svenska polisen. Minns jag rätt var det 2010.

Marianne Ny tycker fortfarande att det bästa hade varit att förhöra Assange i Sverige.

– Min inställning har varit att formerna för ett förhör med honom på ambassaden i London är sådana att kvaliteten i förhöret skulle bli bristfällig och att han behöver vara närvarande i Sverige vid en eventuell rättegång. Den bedömningen kvarstår. Nu håller tiden på att rinna ut och jag bedömer därför att jag måste acceptera en kvalitetsförlust i utredningen och ta risken att förhöret inte för utredningen framåt, eftersom ingen annan åtgärd står till buds så länge Assange inte gör sig tillgänglig i Sverige, säger Marianne Ny.

Hon är osäker på vad ett eventuellt förhör i London kan leda till.

– Men jag har beslutat att ändå försöka genomföra förhöret eftersom preskriptionen närmar sig, säger hon i pressmeddelandet.

Om förhöret blir av kommer det genomföras av den biträdande åklagaren i ärendet, chefsåklagare Ingrid Isgren, och en utredare från polisen.

När ett förhör skulle bli av är oklart.

Advokat Elisabeth Massi Fritz, som företräder en av kvinnorna i ärendet, är nöjd med beslutet eftersom hon menar att förundersökningen måste gå framåt. 

”Assange har inte gjort sig tillgänglig för förhör i Sverige, han håller sig medvetet borta och det är i och för sig ett oacceptabelt beteende. En misstänkt ska inte kunna diktera villkor om hur polis och åklagare ska bedriva en förundersökning. Det finns dock inget som visar på att Assange inom den närmaste tiden kommer ändra sin inställning. Därför blir det nödvändigt att ändra inställning om förhörsplats från vår sida”, skriver hon i ett mejl till DN. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.