Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 18:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/aklagare-begar-rattspsykiatrisk-undersokning-av-misstankt-mordare-i-uddevalla/

Sverige

Åklagare begär rättspsykiatrisk undersökning av misstänkt mördare i Uddevalla

Under lördagen samlades många för att minnas 17-åringen. Nu ska den misstänkte mördaren genomgå en sinnesundersökning. Foto: Tomas Ohlsson

Mannen som misstänks ha mördat den 17-åriga flicka som för snart tre veckor sedan försvann från Uddevalla ska genomgå en mindre rättspsykiatrisk undersökning.
Den 22-årige mannen är häktad sedan snart två veckor men sökandet efter flickans kvarlevor pågår fortfarande.

I begäran till tingsrätten skriver åklagaren att den häktade 22-åringen är på sannolika skäl misstänkt för mord. Uppgifter som åklagaren fått ta del av – men som är maskade i det dokument som Dagens Nyheter har fått läsa – gör att han anser att det behövs en mindre rättspsykiatrisk undersökning av mannen.

Syftet är att klargöra om den misstänkte mördaren i juridisk mening lider av en allvarlig psykisk störning.

Till Göteborgs-Posten säger åklagaren att han inte träffat den häktade personligen, men lutar sig mot andra omständigheter. 

– Det handlar väl dels om att det nu har hittats en kroppsdel, vilket kan vara ett tecken i sig, och dels om tecken som den misstänkte har uppvisat under förhören, så kan jag uttrycka, mig, säger Jim Westerberg till GP.

Mannens advokat Beatrice Rämsell säger till Dagens Nyheter att hon inte kan ge några kommentarer.

– Min klient har uttryckligen bett mig att inte kommentera hans person eller personliga förhållanden. 

Hur mår han efter tiden i häkte?

– Det är en sådan fråga jag inte kan besvara. Jag ber om respekt för detta, säger Beatrice Rämsell.

Läs mer: Detta har hänt i fallet med 17-åringen