Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-12 02:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/aklagare-i-wilma-fallet-vill-att-jk-granskar-ersattning-till-forsvarsadvokat/

Sverige

Åklagare i Wilma-fallet vill att JK granskar ersättning till försvarsadvokat

Åklagare Jim Westerberg menar att försvarsadvokaten Beatrice Rämsell fått för hög ersättning. Nu planerar han att begära att Justitiekanslern granskar ärendet.
Åklagare Jim Westerberg menar att försvarsadvokaten Beatrice Rämsell fått för hög ersättning. Nu planerar han att begära att Justitiekanslern granskar ärendet. Foto: Jonas Lindstedt

Uddevalla tingsrätt har dömt 23-åriga Tishko Ahmed till livstids fängelse för mordet på 17-åriga Wilma Andersson. 

Försvarsadvokat Beatrice Rämsell får 947.522 kronor för sitt arbete. 

Orimligt, menar åklagare Jim Westerberg, som vill att Justitiekanslern granskar ärendet. 

Uddevalla tingsrätt gick på åklagare Jim Westerbergs linje och dömde 23-åriga Tishko Ahmed till livstids fängelse för mordet på 17-åriga Wilma Andersson. 

Men i fråga om försvarsadvokatens ersättning fick åklagaren inte gehör. 

I en skrivelse till Uddevalla tingsrätt som Göteborgs-Posten tidigare rapporterat om kritiserar Jim Westerberg försvarsadvokatens begäran om knappt 950.000 kronor i ersättning. Åklagaren menar att Beatrice Rämsell vill ha ersättning för mer omfattande kontakter med Tishko Ahmed än vad som varit motiverat. 

Läs mer: Före detta pojkvän döms till livstids fängelse för mordet på Wilma Andersson 

I sitt svar skriver försvarsadvokaten att åklagaren inte har kunskap om hur arbetet som försvarsadvokat fungerar. 

”Det är en väsentlig del av uppdraget som försvarare att förbereda klienten och att utgöra det stöd som krävs för att han ska orka medverka vid förhör, häktningsförhandlingar och vid den kommande huvudförhandlingen”, skriver Beatrice Rämsell. 

Tingsrätten gav försvarsadvokaten rätt till de 947.522 kronor hon begärt. Nu uppger Jim Westerberg för DN att han planerar att skicka in en skrivelse till Justitiekanslern för att begära en extern granskning av ersättningsnivån. 

– Jag menar det har lagts ner för mycket tid och att det finns skäl att titta på det här lite extra, säger han.

Beatrice Rämsell har tidigare yttrat sig i en skrivelse till Uddevalla tingsrätt. Hon uppger att hennes klient periodvis mått mycket dåligt och behövt stöd.
Beatrice Rämsell har tidigare yttrat sig i en skrivelse till Uddevalla tingsrätt. Hon uppger att hennes klient periodvis mått mycket dåligt och behövt stöd. Foto: Adam Ihse/TT, Adam Ihse/TT, Adam Ihse/TT

Försvarsadvokat Viktor Banke argumenterar i en debattartikel i GP för att summan framställs som mer uppseendeväckande än vad den är. 

”Värdet av en korrekt genomförd rättegång kan inte underskattas”, skriver han och betonar att 23-åringen frihetsberövades i november förra året. 

Det innebär att försvarsadvokaten arbetat i genomsnitt tio timmar per vecka i åtta månader, med en klient som krävt mycket kontakt. Inte sensationellt nog för att hamna på en löpsedel, menar Viktor Banke. 

Åklagare Jim Westerberg säger att försvarsadvokaten talar i egen sak och att det är viktigt att en extern part granskar om ersättningen är rimlig. Ytterligare ett skäl till detta är enligt åklagaren att Beatrice Rämsell tidigare varit anställd som rådman vid Uddevalla tingsrätt.

– Man kan inte lägga ner hur mycket tid som helst och hävda att försvaret kräver det. Det finns en rimlighetsprincip som kan tillämpas när ersättningen är över 150.000 kronor. Det är detta jag menar att Justitiekanslern bör pröva, säger han. 

Arne Åkerström är tillförordnad lagman vid Uddevalla tingsrätt. Han skriver till DN att tingsrätten bedömt att den begärda ersättningen är skälig. Undantaget är det utlägg för ersättning till kriminalteknikern Sonny Björk som anlitats som sakkunnig som Beatrice Rämsell begärt, men inte beviljas. I övrigt lämnar tingsrätten inga ytterligare kommentarer, skriver Arne Åkerström.

DN har sökt Beatrice Rämsell för en kommentar. 

Ämnen i artikeln

Uddevalla
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt