Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Åklagaren: Är 22-åringen frisk ska han ha livstids fängelse

Rättegången i fallet Tova Moberg avslutas i dag torsdag i Hudiksvalls tingsrätt.
Rättegången i fallet Tova Moberg avslutas i dag torsdag i Hudiksvalls tingsrätt. Foto: Mats Andersson/TT, Polisen

Under den sista rättegångsdagen om mordet på Tova Moberg, 19, yrkade kammaråklagare Christer Sammens på livstidsfängelse för den åtalade 22-åringen. Men först ska 22-åringen genomgå en rättspsykiatrisk utredning som ska avgöra om han är frisk.

Följ direktrapporteringen från Hudiksvalls tingsrätt längre ned.

– Jag tror i och för sig inte att den utredningen kommer att leda någon vart, men jag tycker väl att den kan genomföras, sa kammaråklagare Christer Sammens när han slutpläderade vid Hudiksvalls tingsrätt på torsdagen.

Åklagaren menar att det inte råder några som helst tvivel om att det är 22-åringen som mördade Tova Moberg natten mellan den 13 och 14 april.

– Vem skulle det annars vara? Ska polisen ge sig ut och leta efter spöken? Det här är en enskild plats, det fanns inga andra där, konstaterade åklagaren.

Han jämförde den utsatthet och det brutala våld som användes när Tova mördades med den situation som 17-åriga Lisa Holm, som mördades 2015 utsattes för. I det fallet dömdes Nerijus Bilevicius, från Litauen till livstids fängelse.

Läs mer: ”Dagböckerna vittnar om mördade Tova Mobergs rädsla”

Tova Moberg hade strypmärken och svåra skador efter minst 20 hammarslag mot huvudet. Efter hennes död har 22-åringen enligt åklagaren mycket noggrant paketerat kroppen vid en skottkärra. Den hade i sin tur försetts med en lyftögla för att 22-åringen senare skulle kunna flytta ut och sänka skottkärran på djupare vatten än han först gjorde.

22-åringen nekar och hävdar att Tova Moberg skaffat skjuts från gården på natten. Han ska ha sett henne kliva in i en bil 150 meter från den gård där 22-åringen bor. I den bilen skulle det ha suttit flera "biffiga män"

Polisutredningen har dock visat att det inte går att se platsen där Tova Moberg ska ha hämtats upp från gårdsplanen, man har heller inte kunnat spåra några av de påstådda männen.

- Det verkar också helt orimligt att han ska ha sett henne lämna i en bil 150 meter från gården för att hon sedan hittats död, nedsänkt i vattnet på andra sidan gården. Hur skulle det ha gått till? undrade åklagaren retoriskt under sin slutplädering.

Läs mer: ”Pojkvännens långa samtal till polisen används i rätten”

Under rättegången har både vänner och familj vittnat om hur hårt 22-åringen kontrollerade sin flickvän och om hur rädd hon var för honom.

– Mordet på henne var bara en logiskt följd av den grova kvinnofridskränkning 22-åringen utsatte henne för under hela hösten 2016 och fram till hennes död, anser åklagaren.

22-åringen själv hävdar att han däckade på gården efter att Tova lämnat den. Han var kraftigt berusad och påverkad av lugnande mediciner. Åklagaren anser dock att 22-åringen är överbevisad om att det är rent ljug - en app i 22-åringens telefon visar att han gått två och en halv kilometer under den tid han själv påstår att han sovit.

22-åringen har tidigt under utredningen genomgått en så kallad liten sinnesundersökning som visade att han kan misstänkas lida av en allvarligt psykiskt störning. Åklagaren medger att han bör genomgår en stor rättspsykiatrisk utredning, vilket 22-åringen också gett medgivande till.

– Men visar det sig att han är frisk, vilket jag tror, så yrkar jag på livstids fängelse, säger kammaråklagaren.

Nu återstår endast försvarets plädering. Den inleds runt kockan 14 i eftermiddag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.