Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-06 16:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/aklagaren-bor-overvaga-att-ateruppta-forundersokningen/

SVERIGE

”Åklagaren bör överväga att återuppta förundersökningen”

2 min 7 sek. 12-årige Jonas pekades ut som skyldig till mord i Hovsjö 2001. Nu ifrågasätter experter tillförlitligheten i utredningen.

Åklagaren bör överväga att återuppta förundersökningen av mordet i Hovsjö 2001, anser Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.

Flera experter anser också att bevistalan, en domstolsliknande process för minderåriga misstänkta för brott, borde användas regelmässigt.

– Barn borde inte kunna tillskrivas skulden för ett mord utan att det har prövats i domstol, säger Mikael Rying, kriminolog.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis fram till valet!

Alla artiklar gratis fram till 11 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.