Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 01:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/aklagaren-kraver-villkorlig-dom-for-ambassador-anna-lindstedt/

Sverige

Åklagaren kräver villkorlig dom för ambassadör Anna Lindstedt

Anna Lindstedt med sin försvarare Conny Cedermark (till vänster).
Anna Lindstedt med sin försvarare Conny Cedermark (till vänster). Foto: Janerik Henriksson/TT

Rättegången mot Sveriges förra Kina-ambassadör Anna Lindstedt avslutades på torsdagen med att åklagaren yrkade på villkorlig dom. Lindstedts försvarsadvokat är däremot förvissad om att det blir ett friande utslag.

Målet gäller om ambassadör Anna Lindstedt agerat brottsligt genom att medverka i den kontroversiella sammankomst som hölls på hotell Sheraton i Stockholm den 24-25 januari 2019. Förutom ambassadören deltog Angela Gui, dotter till den i Kina fängslade svenske medborgaren Gui Minhai, den kinesiske affärsmannen Kevin Lui samt dennes assistent John Mewella.

Sheraton-mötet spårade ur när Angela Gui blev utpressad av John Mewella. Hon slog larm till UD i Stockholm varpå Säkerhetspolisen inledde en utredning.

Åtalet mot Lindstedt gäller brott mot Sveriges säkerhet. Detta enligt en aldrig tidigare använd lagparagraf ”egenmäktighet vid förhandling med främmande makt” (Brottsbalkens 19 kapitel, paragraf 4).

– Det har inte förekommit egenmäktighet, det har inte förekommit förhandling och inte någon främmande makt. Det är skönt att rättegången är över. Vi har fått föra fram Anna Lindstedts besked om vad som verkligen hänt. Vi övertygade om en frikännande dom, säger försvarsadvokaten Conny Cedermark till DN.

På den sjunde rättegångsdagen sammanfattade åklagaren Henrik Olin i sin slutplädering åklagarsidans syn. Upprinnelsen till mötet på Sheraton var att kommunistdiktaturen Kina vill få tyst på den kampanj som Angela Gui driver för att få fadern Gui Minhai frisläppt. 

Kinas redskap blev, enligt åklagaren, affärsmannen och Sverigevännen Kevin Liu eftersom fallet Gui Minhai alltsedan 2015 varit en svår belastning på relationerna Sverige-Kina.

– Anna Lindstedt hade fått ett stort förtroende för Kevin Liu och tog okritiskt del av Kevin Lius önskan att etablera kontakt med Angela Gui. Anna Lindstedt som var stukad av att hon misslyckats med sitt uppdrag i Peking såg i den här situationen en möjlighet till en viss upprättelse, hävdade Henrik Olin inför rätten.

Det är en beskrivning som gör advokat Cedermark upprörd, och i rättssalen talade han om att återupprätta Anna Lindstedts heder.

– Hon har velat verka för en svensk medborgares frigivning. Någon revansch har inte funnits i tankarna över huvud taget, säger Conny Cedermark till DN. 

Straffsatsen i lagen är minst ett års fängelse. UD har klargjort att om Lindstedt skulle dömas enligt åtalet mister hon troligen sin anställning. Men tanke på detta och då det inte finns någon risk för återfall nöjde sig Henrik Olin med att yrka på villkorlig dom på böter eller samhällstjänst.

– Villkorlig dom är en sorts varning kan man säga. Om man inte begår något ytterligare brott så betyder det ingenting, förklarar Henrik Olin för DN.

Under förmiddagen hade försvaret kallat den svenske entreprenören Niclas Adler som hördes på videolänk. Niclas Adler kom till Sheratonmötet för att erbjuda Angela Gui en anställning. 

Niclas Adler har i förhör med Säpo sagt att han inte gjort några affärer med Kevin Liu. Men Adlers vittnesmål desavouerades till stora delar när åklagaren Henrik Olin kunde visa att Adler i själva verket både varit och är aktiv i en rad bolagsbildningar finansierade av Kevin Liu. 

Åtalet har till stor del handlat om att Anna Lindstedt skulle gått bakom ryggen på UD i Stockholm. Under rättegången har sex chefer inom utrikesförvaltningen vittnat, men samtliga bakom stängda dörrar med hänvisning till utrikes sekretess.  De två pensionerade ambassadörer som försvaret kallat som vittnen, Mikael Lindström och Anders Lidén underströk att ambassadörer har stor frihet att agera och inte behöver rapportera allt de gör. 

När det gäller att följa utrikesförvaltningens skrivna och oskrivna regler har åklagare och försvarare haft helt motsatt syn på om det är Lindstedt eller hennes UD-chefer som brustit. Torsdagen blev en kraftmätning där bägge parter kritiserade motsidans sätt att att återge vad som sagts under rättegången. Stämningen blev stundtals så irriterad att rådmannen Anna Flodin tvingades ingripa.

Tingsrätten meddelar sin dom den 10 juli.

Ämnen i artikeln

UD
Kina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt