Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Åklagaren vill se livstid för Mantorpsmord

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

24-åringen som misstänks ha brutalt mördat ett äldre par i Mantorp ska dömas till livstids fängelse. Det yrkar kammaråklagaren Helena Gestrin på. Försvaret hävdar att andra personer dödade paret.

Yrkandet om livstid framkom under den sista rättegångsdagen i Linköpings tingsrätt, rapporterar lokala medier.

- Jag vill att tingsrätten överväger rättspsykiatrisk undersökning, men straffet bör motsvara livstids fängelse, sade Helene Gestrin i rätten.

Under sin slutplädering uppgav åklagaren att 24-åringen flera gånger har ändrat sin berättelse om vad som hände på gården i Östergötland i juni förra året.

24-åringen har medgett att han befann sig där, men säger att han hade sällskap av två andra män och att han gett sig av innan offren skadades.

Hans skoavtryck och dna har hittats på platsen. Åklagaren argumenterade däremot för att det inte finns ett enda spår som pekar på att det finns fler gärningspersoner, skriver SVT Öst.

Offren blev hårt tejpade över ansiktet, misshandlade och sedan knivskurna. Innan de dödades tvingade 24-åringen till sig koder och bankkort för att ta ut pengar, enligt åklagaren.

Under hela tiden som hon berättade satt den åtalade uttryckslös och lyssnade, ibland med huvudet vilande i händerna.

24-åringens advokat Henrik Lindblom lyfte fram detaljer som han menar visar att det rör sig om flera gärningsmän.

- Han ska inte ställas till svars för vad de andra gärningsmännen haft för motiv, sade advokaten och berättade samtidigt att hans klient känner att det varit en rättvis rättslig prövning.

Rätten kommer troligtvis fatta beslut på torsdagen om mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning eller inte och när dom väntas komma, rapporterar P4 Östergötland.

Dubbelmordet i Mantorp

Den 12 juni förra året hittas en man och en kvinna i övre medelåldern döda i ett hus i Mantorp utanför Linköping. De har mördats brutalt – tejpats över ansiktena och knivskurits svårt.

Den speciella tejpningen blir en viktig detalj för polisen, som leder dem fram till den nu åtalade 24-åringen. Han är inte känd av polisen sedan tidigare och har ingen koppling till offren.

Det har framkommit att han har haft mycket dålig ekonomi och att han tidigare haft psykiska problem och bland annat fantiserat om att döda andra människor. Han har även talat om en vilja att utföra ”det perfekta brottet”.

Mannen erkänner att han köpt tejpen och det vapen, ett soft airgun, som användes vid brottet. Han erkänner också att han tejpat paret och tagit ut deras pengar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.