Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/aklagaren-yrkar-pa-fangelse-for-knutbypastor/

Sverige

Åklagaren yrkar på fängelse för Knutbypastor

Tre tidigare pastorer i Knutby-församlingen anklagas för brott.
Tre tidigare pastorer i Knutby-församlingen anklagas för brott. Foto: Lisa Mattisson

På onsdagen hölls den sista rättegångsdagen mot de tre tidigare pastorer i Knutbyförsamlingen. 

Åklagaren Liselott Herschend vill se att två av pastorerna, som är misstänkta för misshandel i 14 fall respektive sexuellt utnyttjande av minderårig, döms till fängelse. 

TT Text

Den centrala personen i rättegången är den tidigare pastorn Åsa Waldau, även känd som Kristi brud. Hon är misstänkt för misshandel i 14 fall mot sex målsägare. Kvinnans försvarare menar att allt har skett under samtycke.

Men detta slår åklagaren bort.

– Att det skulle tolkas som att de har samtyckt till våld skulle vara samma sak som att säga att en kvinna som stannar i en relation där hon blir misshandlad samtycker till våld, säger åklagaren Liselott Herschend under sitt slutanförande.

Under rättegången, som inleddes i mitten av januari och inför stängda dörrar, framkom det att Åsa Waldau hade en hög ställning inom församlingen och medlemmarna såg upp till henne. Tron inom församlingen var att Jesus återkomst kunde försenas, eller till och med helt förhindras, om det förekom oro i kretsen kring Kristi brud, det vill säga Åsa Waldau.

Målsägarna ska ha bestraffats med bland annat våld när Åsa Waldau ansåg att de skapade oro för henne.

I hennes fall vill åklagaren se att hon, som nekar till brott, döms till ett och ett halvt års fängelse.

Den andra åtalade är Åsa Waldaus tidigare pastorkollega Peter Gembäck. Han är åtalade för misshandel och olaga tvång. Det var han som anmälde sig själv och de två andra pastorer hösten 2017 om missförhållandena inom församlingen, vilket åklagaren tagit hänsyn till.

För Gembäck, som erkänner brott, har åklagaren yrkat på villkorlig dom

För den tredje åtalade tidigare pastorn, en 49-årig man som misstänks för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, yrkar Herschend på åtta månaders fängelse. Brotten ska ha begåtts mot en då 17-årig flicka inom församlingen.

49-åringen har nekat till brott.

Under slutanförandet har åklagaren fokuserat bland annat på den problematiska relationen mellan de utsatta medlemmarna och Waldau.

– Jag har gjort en del jämförelser när det gäller den kvinnliga pastorn kring våld i nära relation, och beskrivit den beroendeställning som de olika målsägandena har haft i förhållande till, säger Liselott Herschend.

Dom faller den 13 mars. 

Läs mer:

Åklagaren: De tvingades stå stilla och ta emot bestraffningar

Åsa Waldau inför Knutbyrättegången: Jag blev felaktigt upphöjd

Ska ha styrt Knutbyförsamlingen med våld – nu inleds rättegången

Ämnen i artikeln

Knutby
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt