Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/aklagaren-yrkar-pa-fem-ar-for-valdtaktsmisstankta-kommunalradet/

Sverige

Åklagaren yrkar på fem år för våldtäktsmisstänkta kommunalrådet

Klockan 11 på onsdagen faller domen i fallet Kåre Friberg, kommunalrådet (M) i Motala som åtalats för våldtäkt och kvinnofridskränkning. Åklagaren yrkar på fem års fängelse. Försvaret tycker att åtalet vilar på ”bräcklig grund” och anser att Friberg ska frias.

Kåre Friberg står åtalad för tre fall av våldtäkt och ett fall av grov kvinnofridskränkning mot en närstående kvinna.

Han greps och häktades i november i fjol. Polisanmälan hade gjorts i början av november i samband med att kvinnan lades in på sjukhus.

De brott han anklagas för ska ha begåtts under åren 2016 till 2019. Bevismaterialet utgörs i första hand av chattkonversationer mellan Friberg och målsäganden samt en rad vittnesmål.

Läs mer: Före detta moderat kommunalråd åtalad för tre våldtäkter 

Friberg har enligt åtalet bland annat tvingat till sig samlag genom att hålla fast kvinnan och inte bry sig om att hon bett honom sluta. Målsäganden har även varit rädd att Friberg skulle göra verklighet av hot om mer våld.  

Den misstänkta kvinnofridskränkningen handlar om både verbalt och fysiskt våld vid upprepade tillfällen under 2018 och 2019.

Två gånger ska kvinnan ha knuffats nedför en trappa. Den senaste gången, i november i fjol, fick hon sådana skador att hon var tvungen att opereras. Det var då polisanmälan gjordes.

Åklagaren yrkar på fem års fängelse.

”Jag pläderade för att tingsrätten ska bifalla åtalet i sin helhet och min bedömning är att straffvärdet för den samlade brottsligheten uppgår till omkring fem års fängelse”, säger kammaråklagare Emma Högström i ett mejlsvar till DN.

”Angående bevisläget har jag tidigare bedömt att tillräckliga skäl förelegat för att väcka åtal och det har nu varit domstolens sak att pröva huruvida bevisningen håller för fällande dom.”

Kåre Friberg själv nekar till samtliga anklagelsepunkter, och hans försvarsadvokat Hanna Lindblom anser att han ska frias.

I samband med att åtal väcktes sade Lindblom till DN att åtalet ”vilar på bräcklig grund och på vittnesmål från personer som berättar om saker de bara har hört i andra och tredje hand”.