Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 07:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/aklagarmyndighetens-datasystem-fortfarande-nere-tvingas-skjuta-pa-vissa-mal/

Sverige

Åklagarmyndighetens datasystem fortfarande nere – tvingas skjuta på vissa mål

Foto: Suvad Mrkonjic/TT

Åklagarmyndighetens datasystem slutade att fungera i måndags. Fyra dagar senare pågår dataproblemet fortfarande. I väntan på en lösning tvingas man skjuta på vissa mål.

– Vi får göra prioriteringar vi annars inte hade behövt göra, säger Johan Larsson, kammaråklagare i åklagarområde Syd.

Uppdatering 191002 14:10: Texten har tillfogats en rättelse

Datasystemet Cåbra är ett vanligt verktyg som landets åklagare och administratörer använder. Framför allt används det för ärende- och diarieföring, men även för att fatta beslut om husrannsakningar och brottmål. 

I måndags kraschade systemet och sedan dess har myndigheten försökt att hitta en lösning. Felet är identifierat, men hittills saknas det en prognos för när datasystemet fungerar igen. 

– Jag vill inte ge mig in på om vi är närmare en lösning, men vi fortsätter att jobba på det, säger Anders Thoursie, it-direktör på Åklagarmyndigheten. 

Dataproblemet påverkar inte de mest brådskande ärendena vid landets domstolar och åklagarmyndigheter. Däremot skjuts vissa ärenden upp som inte är lika brådskande. Det kan till exempel handla om mål där personen är misstänkt för rattfylleri eller en stöld, enligt Stefan Bergman, chefsåklagare i Södertörn. 

– Det är ärenden där personen inte är frihetsberövad. Hela vårt system bygger på att vi får in målen och deras papper digitalt från polisen. Det får vi inte just nu. Därför skjuts de upp tills datasystemet fungerar igen, säger Stefan Bergman. 

I Örebro känner man igen situationen. 

– Om folk är frihetsberövade och åtal ska väckas löser vi det, men polisiära ärenden som inte är brådskande tar vi den dagen då datasystemet fungerar igen, säger Sarah Hajslund Hansen, chefsåklagare i Örebro. 

Stefan Bergman tror att domstolarna snart kommer märka att färre mål kommer in. 

– Det här är inget samhällshot, men såklart är det bökigt. När datasystemet väl kommer igång kan det bli köer hos domstolarna, säger han.

Även i Malmö behöver Åklagarmyndigheten prioritera bland målen. Vid akuta fall kommer polisen och överlämnar handlingarna för hand. 

– Situationen innebär att vi får göra prioriteringar vi annars inte hade behövt göra. Arbetet blir mer omständligt och det innebär att man får avsätta resurser på respektive åklagarkammare för att tillgodose de större kraven på administration, säger Johan Larsson, kammaråklagare i åklagarområde Syd. 

Läs mer: Åklagarmyndighetens datasystem ligger nere

Rättelse: I en tidigare version av texten uppgavs fel myndighetstillhörighet.