Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Aktion mot flyktingsmugglare och papperslösa i EU

Revaprojektet väckte stor uppmärksamhet inte minst i Stockholm, där polisens aktioner i sökandet efter papperslösa i tunnelbanan fick demonstranter på fötter.
Revaprojektet väckte stor uppmärksamhet inte minst i Stockholm, där polisens aktioner i sökandet efter papperslösa i tunnelbanan fick demonstranter på fötter. Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Mellan den 13 och 26 oktober kommer en gemensam polisaktion mot flyktingsmugglare och papperslösa flyktingar i hela EU-området att genomföras, skriver Metro. Aktionen har avslöjats av Statewatch, en organisation som bevakar medborgerliga fri- och rättigheter i Europa.

Susanna Herrera, departementssekreterare vid justitiedepartementets polisenhet, bekräftar för Metro att Sverige ska delta i aktionen, kallad Mos maiorum.

– Svensk polis kommer att delta i den operativa insatsen. Men exakt hur den utformas vet jag inte. Svensk polis kommer att bidra med kunskap och expertis, mer än så kan jag inte svara på, säger hon.

Rikskriminalpolisen är förtegen om vad som ska ske.

– Vi kommenterar inte våra egna eller andra länders operativa insatser, säger Patrik Engström, biträdande enhetschef vid centrala gränskontrollenheten vid Rikskriminalpolisen.

Avsikten med aktionen – som liknar Revaprojektet då svensk polis sökte efter personer som varaktigt vistats i Sverige utan tillstånd –  är att bekämpa organisationer som ägnar sig åt människosmuggling. Polisen ska, enligt dokumentet, samla in information om migranters nationalitet, kön, ålder och hur de rört sig under flykten och hur det skett.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.