Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/akupunktor-frias-for-patients-dod-misstanktes-ha-stuckit-nal-i-hjarta/

Sverige

Akupunktör frias för patients död – misstänktes ha stuckit nål i hjärta

Foto: Cornelius Poppe/NTB scanpix

Den akupunktör i Jönköping som åtalats för grovt vållande till annans död frikänns av tingsrätten. Bevisen anses inte räcka för att slå fast att kvinnan skadade den manliga patientens hjärta med en nål och orsakade hans hastiga död. 

Åklagaren hävdade under rättegången att kvinnan i 50-årsåldern som utförde behandlingen i mars 2018 gjorde sig skyldig till ”en försummelse av allvarligt slag”. Hon uppgavs ha skadat mannens hjärta med en akupunkturnål. 

Den blödning som uppstod i hjärtsäcken skulle enligt åtalet ha lett till att mannen avled senare samma dag. Men enligt tingsrätten i Jönköping räcker inte bevisen för att slå fast att det var akupunktörens nål som orsakade dödsfallet.

Mannen, som hade en bakomliggande sjukdomsbild, hade under en längre tid fått behandling av akupunktören. Misstanken om att en nål träffat mannens hjärta så illa att han dog uppstod i samband med obduktionen.

Det är fortfarande okänt om domen kommer att överklagas.