Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Akupunktur inte bättre än fejkat nålstick

Foto: AFP

Kvinnor som hade problem med värmevallningar under klimakteriet blev hjälpta av akupunktur. Men det blev också de kvinnor som fick en placeboversion av akupunktur. Det visar en ny studie.

Ett vanligt problem för kvinnor i klimakteriet är värmevallningar eller nattsvettningar. Den som har svåra besvär kan få östrogenbehandling. Men eftersom risken för bröstcancer ökar om man använder östrogen under flera år får man bara behandling under en kortare period.

Somliga kvinnor vill inte heller behandlas med östrogen och vissa testar alternativa metoder. En tidigare studie har antytt att akupunktur skulle kunna hjälpa mot värmevallningar, men den studien var liten och hade ett upplägg som gjorde att resultatet var svårt att tolka.

Därför genomförde forskare en studie i Australien för att ta reda på om metoden verkligen fungerar mot värmevallningar och jämförde akupunktur med en fejkad metod där nålarna gav en känsla av stick men inte gick igenom huden. De använde sig av den falska metoden för att kvinnorna inte skulle veta om de fick den riktiga behandlingen eller inte och därefter tolka hur de mådde.

Akupunktur hjälpte inte fler kvinnor med sina besvär. Runt 40 procent av kvinnorna blev hjälpta med sina besvär i båda grupperna.

I studien ingick fler än 300 kvinnor över 40 år som hade minst sju värmevallningar per dag. Hälften lottades till att få tio behandlingar med akupunktur enligt en traditionell kinesisk medicin under åtta veckor eller medan hälften fick lika många behandlingar med en fejkad metod.

Forskarna följde upp hur kvinnorna mådde efter fyra veckor, när studien var slut och sedan efter tre och sex månader. De fann inga skillnader mellan grupperna.

Forskarna konstaterar att akupunktur inte är bättre än fejkad akupunktur och att de därför inte kan rekommendera akupunktur för att lindra klimakteriebesvär. Den förbättring som kvinnorna upplevde verkar bero på något annat än själva nålbehandlingen, skriver forskarna.

Studien är publicerad i tidskriften Annals of Internal Medicine.

Fakta. Akupunktur

Akupunktur är en behandlingsmetod där nålar sticks in under huden i muskler, senor eller bindväv. Metoden har sitt ursprung i traditionell kinesisk medicin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.