Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Akut brist på medicin – hundratusentals drabbas

Det är akut brist på medicinen Levaxin.
Det är akut brist på medicinen Levaxin. Other: Janerik Henriksson/TT

Apoteken har akut brist på medicinen Levaxin – som skrivs ut till 440.000 personer med sköldkörtelsjukdomar för dagligt bruk. 

– Vi hoppas verkligen att den kommer ut till de flesta apotek den 9 januari, säger Ann-Kristin Arvidsson på Läkemedelsverket. 

Läkemedlet Levaxin medicineras ofta när man har sjukdomen hypotyeros, som innebär en brist på sköldkörtelhormon. Sjukdomen, som är vanlig, drabbar främst kvinnor. 

Läkemedlet som skrivs ut till 440.000 personer i Sverige för dagligt bruk är slut på flera apotek. Anledningen är att läkemedelsföretaget som tillverkar Levaxin har haft problem med tillverkningen, uppger SVT

Enligt Aftonbladet har problemet pågått sedan före jul. 

Även i Norge är det brist på Levaxin, men där har deras motsvarighet till läkemedelsverket erbjudit ett alternativ. 

– Det finns ett alternativ, men här måste det gå till så att man går tillbaka till sin läkare och får ett nytt recept så att doserna justeras. Den andra medicinen heter Euthyrox, men det är inte helt utbytbart så läkare måste tillfrågas, säger Ann-Kristin Arvidsson på Läkemedelsverket till nyhetskanalen.

Hon berättar också att många har ringt till Läkemedelsverket för att få ett mer exakt besked när medicinen åter finns på hyllorna. 

Ordförande för Sköldkörtelförbundet Anders Palm menar att det finns en risk med att ett läkemedel dominerar på marknaden. De som inte får medicinen på ett par veckor kan bli trötta både mentalt och fysiskt. Det kan också leda till viktökning, minnessvårighet, värk i leder och i muskler samt långsam hjärtrytm.

– Problemet är att det här är en väldigt lågprioriterad grupp, nästan en halv miljon patienter. Men det läggs inte resurser på att utveckla vården eller ta fram alternativa läkemedel. Då blir det den här typen av problem, säger han till Aftonbladet.

Fakta.Hypotyreos

Sköldkörteln sitter på halsens framsida och producerar hormoner som påverkar nästan alla kroppens funktioner.

Hypotyeros kan du få om sköldkörteln tillverkar för lite hormoner. Det leder till att du då får låg ämnesomsättning och kroppen går i lågvarv. 

Du kan också få hypotyreos efter att sköldkörteln har opererats bort. Tidiga symtom är trötthet, depression, koncentrationssvårigheter och frusenhet. 

Andra senare symtom är bland annat torr hud och torrt hår, viktökning, svårare att få barn och ont i leder och i muskler.

Källa: Vårdguiden 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.