Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Akut lärarbrist inför skolstarten

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Sökes: Över 1.400 lärare. ­Tillträde: På måndag.

Nya siffror från Arbetsförmedlingen visar på omfattande lärarbrist inför skolstarten nästa vecka. Nu tvingas skolorna ta in pensionärer och obehöriga vikarier för att undervisa eleverna.

– Vi ger 10.000 kronor i flytt­bidrag till lärare som kommer hit och jobbar minst ett år. Det har väl fått en liten effekt men det räcker inte, säger Elisabeth Bäckström som är verksamhetschef på Hudiksvalls kommuns grundskoleenhet.

Hon är en av flera skolchefer som i DN:s rundringning vittnar om omfattande problem att locka lärare inför skolstarten nästa vecka.

– Rekryteringen pågår in i det sista men vi kommer inte klara det. I stället måste vi ta in flera obehöriga vikarier med tidsbegränsade kontrakt. De obehöriga lärarna kan naturligtvis vara duktiga men de korta kontrakten kan leda till bristande kontinuitet för eleverna som tvingas byta lärare ofta.

I småländska Uppvidinge har man samma problem. Det är svårt att locka nya lärare till den lilla kommunen med knappt 10.000 invånare.

– Vi funderar mycket på hur det ska gå att lösa. I höst kommer vi ha lärare som egentligen gått i pension eller planerade att göra det. Det finns stora utmaningar även när det gäller rektorer och förskollärare, ­säger utbildningschefen Anders Käll.

Problem med att rekrytera nya lärare till skolstarten finns över hela landet. Enligt statistik som Arbetsförmedlingen sammanställt åt DN fanns det vid månadsskiftet juli–augusti totalt 1.461 lediga lärartjänster i grundskolan, 374 i gymnasieskolan och 648 i förskolan.

– Det har fötts många barn under flera år men det är först nu som man ser en påtagligt stigande elevnivå på alla nivåer i grundskolan. Det är det som ligger bakom det stora behovet av lärare. På sikt kommer det även sprida sig till gymnasiet, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Fram till och med juli i år har det totalt annonserats efter 17.563 grundskollärare, en ökning med 30 procent jämfört med samma ­period förra året. Störst efterfrågan är det på lärare inom matematik och naturkunskapsämnena.

Storstadskommunerna står för en stor del av lärarannonserna.

Men de har också lättast att rekrytera, uppger företrädare för både Stockholm, Malmö och Göteborg till DN.

– Vi har behövt rekrytera mer än vad vi gjort på väldigt många år men jag tror att vi i princip lyckas fylla våra platser. Man tar nog hellre en tjänst här än på landet där man måste pendla, säger Malmös grundskoledirektör Anders Malmquist.

Han säger ändå att även storstäderna har sina egna rekryteringsproblem.

– Historiskt har vi ju sett att det är fler vakanta lärartjänster på skolor i socialt utsatta områden. Det är något vi hela tiden funderar på hur vi kan motverka men det är en utmaning, säger han.

Även landets största friskolekoncern Academedia uppger för DN att de har rekryteringsproblem, främst vad gäller specialpedagoger, lärare i matematik och naturvetenskap och förskollärare i storstäderna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.