Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-08 03:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/akut-viruslarm-i-gallivare/

Sverige

Gällivare skärper kontroller i butiker för att bromsa coronautbrottet

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter att ha larmat om okontrollerad smittspridning av covid-19 stänger Gällivare kommun nu badhus och bibliotek, och matbutiker skärper kontrollerna inför midsommarhandeln för att bromsa smittspridningen.

Även i Kalix i Norrbottens län varnar sjukvården för ökande smittspridning.

På onsdagsmorgonen skrev Gällivare kommun på sin hemsida att man har en ”okontrollerad och samhällsfarlig spridning av covid-19”. Läget beskrevs som akut och allmänheten uppmanades till stor försiktighet.

– Vi sköter oss inte som vi ska sköta oss. Det är därför smittan sprids vidare väldigt fort. Det är det vi vill motverka och få folk att skärpa till sig, säger Stefan Nieminen, kommunikationsansvarig vid krisledningsgruppen, på en presskonferens efter eftermiddagens krismöte.

För att bromsa smittspridningen stänger kommunen kultur- och fritidsverksamheter som badhus, bibliotek och museer från och med onsdagen. 

Efter krismötet kommer även kommunens gym att ställa in all gruppträning som sker inomhus. Kommunen har också beslutat att köpa in extra skyddsmateriel. Dessutom kommer matvaruhandlare i kommunen skärpa kontrollerna för att säkerställa att gäster håller avstånd i butikerna inför midsommar.

– Vid behov kommer man använda sig av slussning i butikerna. Man kommer ha personal som går runt och övervakar situationen så att inte folk kommer för nära varandra, säger Stefan Nieminen.

Foto: Hans-Olof Utsi/TT, Hans-Olof Utsi/TT

Kommunen vädjade tidigare under dagen till Länstrafiken i Norrbotten att stänga av trafiken. Senare meddelande Länstrafiken på sin hemsida att man stoppar all trafik till och från hållplatser inom Gällivare tätort mellan 17 och 22 juni.

I Norrbotten har 787 fall av covid-19 konstaterats, enligt Folkhälsomyndighetens siffror. 59 personer har dött av viruset. Gällivare hade 128 konstaterade fall av covid-19 vid förra veckoslutet, visar de siffror kommunen presenterade under presskonferensen.

Enligt kommunen har det skett en kraftig smittspridning inom äldreomsorgen. 39 brukare, majoriteten på särskilda boenden, misstänks ha smittats med covid-19 – en stor ökning från förra veckan. Ytterligare ett dödsfall har också rapporterats.

Läget blir dessutom svårare av att många som arbetar inom äldreomsorgen insjuknat.

”Socialförvaltningen har sedan en tid tillbaka vidtagit förstärkta skyddsåtgärder för att skydda brukarna mot smitta, men om inte alla i samhället gemensamt sluter upp bakom de restriktioner och anvisningar som Folkhälsomyndigheten utfärdat är vi snart tillbaka på samma höga nivå som vi upplevde under påskhelgen”, skriver kommunen.

Till TT säger däremot Jonas Hansson, biträdande smittskyddsläkare i Region Norrbotten, att smittspridningen i Gällivare inte ska beskrivas som okontrollerad:

– Det är en spridning i samhället. Vi ser ju att några har blivit rejält sjuka och hamnat på sjukhus, och att några har hamnat på intensivvård. Men att kalla smittspridningen för okontrollerad vet jag inte vad de menar med, det är mer ett uttryck som någon har använt, säger han.

Stefan Nieminen, kommunikationsansvarig vid krisledningsgruppen, säger att man inte ska haka upp sig på ordvalet.

– Då är man inne på hårklyverier. Det är ett väldigt allvarligt läge i Gällivare och jag tror inte att någon smittskyddsläkare någonstans kan säga att man har full kontroll på läget. Det här är ett stort och allvarligt problem.

Tidigare under dagen sa också Stefan Nieminen till TT att LKAB stängt ett av sina verk på grund av 60 misstänkta fall av covid-19. Om smittspridningen tagit fart i gruvan vill han däremot inte gå in på under presskonferensen.

– Det kan inte vi svara på. Det ligger inte inom vårt kompetensområde att svara på varifrån smittan kommer.

Statsepidemiolog Anders Tegnell har inte blivit kontaktad av smittskyddet i Region Norrbotten.

– De vet ju att de alltid kan höra av sig till oss om de behöver stöd på något sätt, men det har de inte gjort. Det innebär rimligen att de inte anser sig behöva stöd just nu, och att de har situationen under kontroll, säger han till TT. 

Också i Kalix kommun går antalet bekräftade fall stadigt uppåt. På ett tre veckor har antalet drabbade gått från bara ett fåtal till närmare 70, berättar Moa Bjerner, verksamhetschef på Kalix sjukhus.

Ökningen kan inte enbart förklaras genom den utökade provtagningen, menar hon.

– Vi ser att även andelen som testar positivt ökar. Vi ser också att de fall vi får in inte har någon relation till varandra. Det är spritt på flera ställen i samhället.

Moa Bjerner menar att läget på sjukhuset är under kontroll, men pressat. 

– Vi håller lite andan kan man säga. Det är en negativ trend och nu är halva personalen på semester. Vi avvaktar dag för dag och ser vad som händer.

Just nu vårdas två personer med covid-19 på Kalix sjukhus. 

 

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt