Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 05:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/al-och-hassel-blommar-pollensasongen-ar-har/

Sverige

Al och hassel blommar – pollensäsongen är här

Hasselhängen Foto: Johan Nilsson/TT

Knappt är julgranen ur huset förrän pollensäsongen är över oss. Al och hassel blommar och med dem kommer rinnande näsor och ögon.

TT Text

Som en följd av det milda vädret har pollensäsongen redan dragit i gång, rapporterar P4 Blekinge. Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet startade sina pollenmätningar förra veckan och har kunnat konstatera låga halter av pollen från al och hassel i luften.

– De är de allra tidigaste. De chansar lite och låter några hängen mogna och pollen flyga i väg, säger Agneta Ekebom, intendent och pollenexpert, till TT.

Även om vädret är mildare än vanligt är luften och marken fortfarande relativt kall så deras pollen rör sig inte så mycket.

– Det är främst när man är i närheten av al och hassel som man har besvär. Men det är bra att vara uppmärksam på det. Om man har besvär så kanske det inte är en segdragen förkylning, utan beror på pollen.

Gräspollen finns kvar ända fram till frosten och till exempel gråbo har mätts upp i oktober. Men Agneta Ekebom tycker inte att man behöver oroa sig för en pollensäsong som pågår året runt.

– Visst är det ovanligt med blommande al och hassel i januari, men det har hänt förut. Blir det kallare igen tar växterna paus.

Den allra värsta pollenperioden ligger fortfarande framför oss.

– Björk är det värsta och den kommer med sol och värme. Det brukar vara i slutet av april eller början av maj.

Läs mer: Körsbärsträd i Stockholm har slagit ut i blom

Läs mer: Snöfattiga vintern en vinstlott för fågellivet 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt