Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 03:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/al-sharpton-vill-besoka-asap-rocky-i-haktet-orovackande-rapporter/

Sverige

Al Sharpton vill besöka ASAP Rocky i häktet – ”Oroväckande rapporter”

Medborgarrättsaktivisten Al Sharpton kandiderade bland annat till president 2004 och har ett eget intervjuprogram i tv-kanalen MSNBC. Arkivbild. Foto: Donald Traill/Invision/AP

Kraven på ASAP Rockys frisläppande blir allt fler från USA. 

Nu även från den profilerade medborgarrättsaktivisten Al Sharpton, som uppmanar det amerikanska utrikesdepartementet att ingripa och även vill komma till Stockholm för att besöka rapparen i sin roll som präst. 

Baptistpastorn Al Sharpton är en av de mest välkända människorättsaktivisterna i USA och grundare till organisationen National Action Network (NAN). 

– Rapporterna om förhållandena i ASAP:s cell och överträdelser av hans besöksrätter är oroväckande. Vi på NAN vädjar direkt till de svenska myndigheterna för fullständig transparens och ASAP:s skyndsamma återvändande hem, säger Sharpton till organisationens hemsida.

Margot Wallström: Vi ministrar ska inte lägga oss i sådana ärenden

Beskrivningen att Rakim Mayers, som rapparen egentligen heter, hålls inlåst under ”inhumana förhållanden” grundas i en artikel av den amerikanska sajten TMZ. Påståendena har sedan dess dementerats av både Kriminalvården och Mayers advokat Henrik Olsson Lilja.

Enligt Olsson Lilja ska det av okänd anledning ha dröjt något dygn innan Mayers fick tillåtelse att motta besök från den amerikanska ambassaden. Enligt kammaråklagare Fredrik Karlsson gav han polisen direktiv att underrätta ambassaden direkt på morgonen den 4 juli, och en representant därifrån träffade Mayers innan häktningsförhandlingen.

ASAP Rockys advokat: ”Han har behandlats på ett korrekt sätt”

Sharpton har även sökt tillstånd att besöka Rakim Mayers i häktet i sin roll som präst, samt träffat Mayers mamma och familjerna till de två andra män som sitter frihetsberövade i Sverige. Tillsammans har de vädjat till USA:s utrikesdepartement att ingripa i ärendet, och vänt sig till ledamöter i kongressen för att uppmana dem att göra samma sak. 

Hittills har åtminstone en ställt sig på deras sida. Adriano Espaillat, kongressledamot för Demokraterna i New York, skickade i onsdags brev till både USA:s utrikesdepartement, den amerikanska ambassaden i Sverige och den svenska ambassadören i Washington angående ett frisläppande av Rakim Mayers.

– Angående utrikesdepartementet ber vi dem att försöka träffa honom och se vad de kan göra. Den svenska ambassaden ber vi bara lyssna, för jag har sett filmen av händelsen och han blev uppenbarligen provocerad. Jag tycker han agerade i självförsvar, säger Espaillat till tidsskriften Complex.

Stödet för rapparen är stort i USA. Namninsamlingen för hans frisläppande blev den tionde snabbaste i historien att nå 250.000 underskrifter på tolv timmar, enligt den aktuella hemsidan Change.org.

I skrivande stund har över 550.000 underskrifter samlats in, och enligt Los Angeles Times inkluderar personerna kändisar som Sean ”Diddy” Combs, Justin Bieber, Shawn Mendes, Jada Pinkett Smith, Nick Cannon, Meek Mill, Cara Delevigne, Post Malone, Miguel och Nia Long.

Läs mer:

USA:s tidigare ambassadör uppmanar regeringen att lägga sig i fallet ASAP Rocky

Häktena är en skam för Sverige