Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 01:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/aldersgrans-for-covid-19-tester-infors-i-vastsverige/

Sverige

Åldersgräns för covid-19-tester införs i Västsverige

Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör på Västra Götalandsregionen, beskriver en hög arbetsbelastning inom sjukvården.
Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör på Västra Götalandsregionen, beskriver en hög arbetsbelastning inom sjukvården. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Barn under 16 år kommer inte att kunna testas för covid-19 i Västsverige i sommar utan inrådan från läkare. Det meddelar Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande. 

Anledningen är att laboratorierna blivit överbelastade sedan efterfrågan på provtagning ökat i regionen. 

I slutet av maj meddelade Västra Götalandsregionen att allmänheten skulle kunna testa sig för covid-19 på sin vårdcentral med start under den första veckan i juni. En knapp månad senare görs 20.000 prover i veckan, enligt regionen. 

Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, säger i ett pressmeddelande att vårdcentralernas och laboratoriernas arbete varit ”storartat”.

– Det har gjorts ett fantastiskt jobb i primärvården för att öka provtagning av patienter med lättare symtom och laboratorierna har växlat upp sin kapacitet för PCR-analyser på ett enastående sätt under kort tid och under stor tidspress, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, Västra Götalandsregionen.

Nu har laboratorierna nått sin maxkapacitet, enligt pressmeddelandet. Under sommaren kommer färre tider för provtagning av personer med milda symtom att erbjudas. Dessutom har regionen valt att införa en åldersgräns på 16 år. Yngre barn kommer endast att provtas för covid-19 efter inrådan från läkare. 

Sektionsledare Helena Gisslén visar upp ett coronatest utanför infektionskliniken på Östra sjukhuset i Göteborg.
Sektionsledare Helena Gisslén visar upp ett coronatest utanför infektionskliniken på Östra sjukhuset i Göteborg. Foto: Adam Ihse / TT

Antalet patienter som vårdas på sjukhus för covid-19 har halverats sedan i maj, enligt Västra Götalandsregionen. Ändå ligger 195 patienter med covid-19 på sjukhus, varav 40 på intensivvårdsavdelningar. Det, samt kravet på att hålla en hög kvalitet på övrig vård, innebär en stor belastning på sjukvården, säger Ann Söderström. 

– Det är en utmaning nu när vi går in i semesterperioden. 

Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg uppmanar människor som vill njuta av sommarvädret att fortsätta följa Follhälsomyndighetens rekommendationer. 

– Det är oerhört viktigt att vi inte tränger ihop oss på badplatser, picknickfiltar och uteserveringar. Håll avstånd till varandra så hindrar ni smitta från att spridas och bidrar till att färre personer blir allvarligt sjuka, säger han i Västra Götalandsregionens pressmeddelande. 

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt