Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 10:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/aldre-riskerar-att-drabbas-varst-av-arets-influensa/

Sverige

Äldre riskerar att drabbas värst av årets influensa

Årets säsongsinfluensa riskerar att slå hårdast mot äldre. Foto: Isabell Höjman/TT

Årets influensa slår troligen hårdast mot äldre. Den gruppen har sämst skydd mot den virustyp som väntas bli värst i Europa. Nytt för i år är att samtliga landsting har vaccin som innehåller skydd mot alla fyra virussorter.

Influensasäsongen är på ingång i Sverige och på Folkhälsomyndigheten har man börjat förstärka sin övervakning av sjukdomsläget.

– Vi har börjat publicera våra veckorapporter men epidemin har inte kommit igång än, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten. 

För att få en uppfattning om vilka virusstammar som är i omlopp gör Folkhälsomyndigheten även en analys av omvärlden. Influensan inträffar under vinterhalvåret och på det södra halvklotet går säsongen mot sitt slut. 

Ett av länderna som har drabbats hårt i år är Australien med ett stort antal insjuknade och en ovanligt tidig start. Enligt landets hälsomyndighet har drygt 300.000 fall bekräftats och närmare 300 människor har dött till följd av virussjukdomen, skriver Australiens hälsomyndighet NSW i en rapport. 

– Australiens influensasäsong ger en del indikationer om hur det kan bli hos oss, men det är flera faktorer som påverkar och behöver inte bli så. Det handlar till exempel om vad vi har för skydd från tidigare år och går inte att kopiera rakt av, säger AnnaSara Carnahan. 

Det finns fyra sorters säsongsinfluensavirus: två A-sorter och två B-sorter. Den dominerande sorten i Australien har varit influensa A H3N2. En variant av samma sort dominerade i USA förra året och Folkhälsomyndigheten tror att den sorten kommer slå hårdast mot Sverige i år. 

– Det är en variant som vi inte har lika mycket skydd för och som brukar slå hårdare mot äldre. Därför är det extra viktigt för dem att vaccinera sig.

Vaccinering är det bästa sättet att slippa bli svårt sjuk i influensa, och rekommenderas för personer i riskgrupperna, till exempel gravida eller personer med nedsatt immunförsvar.

Förra året ökade antalet personer som vaccinerade sig, vilket gjorde att doserna inte räckte till. För två år sedan saknade influensavaccinet en av virustyperna som slog till i Sverige.  

För att inte upprepa misstagen har landstingen rustat sig inför årets influensasäsong. 

– Det här är första gången som alla upphandlare i regionerna har införskaffat vaccin för alla fyra virussorter och de har beställt extra mycket för att det inte ska uppstå någon brist, säger AnnaSara Carnahan.  

En vaccinering ger dock inte hundraprocentigt skydd, och har man varit sjuk i influensa innebär inte det att man blir helt immun.  

– Man får det starkaste skyddet mot den virustyp man fick först i livet och det gör att det är olika skydd i olika åldersgrupper beroende på vilket influensavirus det gäller. Immunsystemet minns det man har haft. Men man kan bli sjuk igen eftersom viruset förändrar sig och om har otur kan man få influensan två gånger på en säsong, om det kommer två olika sorter.  

– Man brukar säga att man får influensa ungefär en gång var tionde år under hela livet, säger AnnaSara Carnahan.  

Normalt börjar influensan spridas i december och tar sedan fart efter jullovet när människor möts igen på arbetsplatser och i skolan. Symtomen är värk i kroppen, hög feber och hosta. Oftast är man akut sjuk i ungefär en vecka och är som mest smittsam när man är som sjukast.

– Och dagen innan det bryter ut, tyvärr. Det är delvis därför influensan smittar vidare och orsakar sådana epidemier, säger AnnaSara Carnahan.  

Årets vaccinering startar den 19 november.