Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Äldre väljare ger SD skjuts

Sverigedemokraterna hamnar på en ny rekordnivå hos Sifo. Ökningen är särskilt stor bland äldre väljare och i norra Mellansverige, skriver Svenska Dagbladet.

– Nominellt har SD nu sin starkaste stödtrupp i åldrarna över 65, säger Sifos Toivo Sjörén till tidningen.

I decembermätningen, som också publiceras i Göteborgs-Posten, ökar Sverigedemokraterna 1,5 procentenheter och får 10,0 procent. Uppgången är inte statistisk säker, men det är ökningen sedan augusti då partiet hade 6,2 procent.

Henrik Ekengren, Göteborgsprofessor i statsvetenskap, nämner några faktorer som han anser gynnar SD: eurokrisen, varsel och arbetslöshet samt att M och S uppfattas som alltför lika, skriver GP.

Sedan augusti har Socialdemokraterna tappat drygt 2 procentenheter. I övrigt är det ett dött politiskt landskap; för övriga riksdagspartier är förändringarna försumbara. Skillnaden mellan regeringsalliansen och de tre rödgröna partierna minskar något i december jämfört med november, men inget av alternativen får egen majoritet. SD stärker sin vågmästarroll, och ökar i alla läger. Stödet är fortsatt starkast i Skåne och Blekinge (18 procent) och svagast i Stockholm (drygt 4 procent).

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.