Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-06 08:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/aldreboenden-ska-prioriteras-nar-testningen-okar/

SVERIGE

Äldreboenden ska prioriteras när testningen ökar

Statsepidemiolog Anders Tegnell och Maria Bergstrand, tillförordnad chef enhetschef operativ ledning på MSB under måndagens pressträff med Folkhälsomyndigheten.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Smittspridningen på svenska äldreboenden anses just nu vara det största problemet i det pågående virusutbrottet, enligt Folkhälsomyndigheten. Problemet ska försöka lösas med utökad testning för covid-19.

– Den första prioriteringen är just kring äldreboenden, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

477 personer har avlidit i covid-19 i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror som presenterades på måndagen. Totalt 7.206 personer har hittills bekräftats smittade. Både gällande smittade och döda måste siffrorna dock tas med viss försiktighet, det kan finnas en viss eftersläpning efter helgen sade Anders Tegnell.

Just nu intensivvårdas drygt 400 personer för covid-19, vilket enligt Anders Tegnell innebär att kurvan för antal intensivvårdade i Sverige kan ha planat ut. Ett allt större problem är istället den smitta som tagit sig in på och spridits på svenska äldreboenden.

– Det här är, skulle jag vilja hävda, vårt största bekymmer just nu, säger Anders Tegnell under Folkhälsomydighetens presskonferens på måndagen.

– Det är som sagt ett stort bekymmer och en stor anledning till de ökande dödstall vi ser i Sverige i dag.

Utbredningen är inte i detalj kartlagd, men det finns fall över hela landet och enligt siffror som DN tagit fram finns smittan på åtminstone 97 av 313 äldreboenden i Region Stockholm.

– Det är ganska många regioner som berättar att de har åtminstone enstaka äldreboenden som har blivit drabbade, men Stockholm sticker nog ut då det är väldigt stor andel som är drabbade, säger Anders Tegnell till DN.

Det är heller inte klarlagt vad som ligger bakom de stora problemen.

– Vi har hela tiden pratat om att försöka förhindra smittan från att nå de äldre, nu har den gjort det och då måste vi försöka fundera på hur vi kan bli bättre så att det inte fortsätter vara på det viset, säger Anders Tegnell.

Statsepidemiologen uppger att de svenska problemen åtminstone till viss del sticker ut i förhållande till de nordiska grannländerna. Danmark har liknande problem men i Norge, där man i större utsträckning testat personalen för det nya coronaviruset, har klarat sig bättre.

Nu pågår arbetet med att kraftigt öka antalet tester i Sverige. Inom några veckor hoppas man kunna testa 100.000 personer i veckan, enligt Folkhälsomyndighetens avdelningschef Karin Tegmark Wisell i SVT:s Agenda på söndagen.

För att få bukt på smittspridningen ska det ökade testandet riktas inte minst till just äldrevården, säger Anders Tegnell, som tror att det bör vara möjligt inom en till två veckor.

– Det borde vara möjligt inom rätt snar framtid, för nu har vi på gång diskussioner om hur vi kan öka testningskapaciteten kraftigt här i Sverige. Och den första prioriteringen är just kring äldreboenden, säger han till DN.

Men ökad testning kan inte som ensam åtgärd lösa problemen. Nu pågår diskussioner med äldreboenden och regioner för att utreda vad som ligger bakom det ökade problemet, och hur det kan hindras.

– Det är jätteviktigt att man följer de basala rutinerna så att man åtminstone inte får någon spridning mellan de som bor där, säger Anders Tegnell.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt