Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ales stenar-utgrävning sågas

Ales stenar på Österlen i Skåne.
Ales stenar på Österlen i Skåne. Foto: Jannike Kihlberg
Slaget om Ales stenar fortsätter. Inga spår av järnålder eller vikingatid, rapporterar den grupp som nu gräver vid stensättningen.

Bob Lind och hans team anser att deras utgrävningar visar att "Ales stenar med största sannolikhet är från bronsåldern". Man har inte hittat någonting från den tid som den etablerade forskningen menar att fornlämningen är ifrån – 600-talet efter Kristus.

Samstämmiga dateringar har dock gjorts på alla kända skeppssättningar med kol 14-metoden.

– Det finns ingen diskussion om Ales stenar i forskarvärlden. Diskussionen står bara mellan Bob Lind och resten av världen, säger arkeologen Martin Rundkvist.

Lind-teamet har också en annan förklaring till stenarnas användning än den gängse:

– Det är ett astronomiskt kalendarium. Skålgroparna är perfekt linjerade efter solens upp- och nedgång. Det är statistiskt omöjligt att de hamnat så av en tillfällighet, säger Nils-Axel Mörner, docent i geologi.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.