Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Alexandra Pascalidou: Hanif Bali mobbar mig

Alexandra Pascalidou.
Alexandra Pascalidou. Foto: Hilda Arneback

Frilansjournalisten, författaren och programledaren Alexandra Pascalidou har fått nog av det som hon uppfattar som personliga påhopp och systematiska trakasserier som hon utsätts för av den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali i sociala medier. ”Det han gör mot mig är ett hot mot yttrandefriheten”, säger Pascalidou.

Hanif Bali, som sitter i Moderaternas partistyrelse, ställer sig dock helt och hållet frågande till Alexandra Pascalidous reaktion på ett twitterinlägg som Bali skrev i helgen efter att amerikanska Fox News intervjuade svensken Nils Bildt. Bildt presenterades som ”svensk rådgivare för försvar och nationell säkerhet”.

Det fick Hanif Bali att på mikrobloggen Twitter skriva: ”Att FOX News tar in Nils Bildt som ’Sverigeexpert’ är ju lika dumt som att SVT skulle ta in Pascalidou som ’Greklandsexpert’.”

– Jag tycker det är viktigt att sätta saker i perspektiv. Uttalandet ska ses som en kritik mot SVT och inte mot Alexandra Pascalidou som person. Vi kan skratta åt Fox, men även svenska medier gör ju samma sak. Jag anser att Pascalidous expertskap går att ifrågasätta, det kan aldrig likställas med att jag trakasserar eller mobbar henne, säger Hanif Bali (bilden).

Foto: Eva TedesjöAlexandra Pascalidou såg twitterinlägget först ett drygt dygn efter att Bali skrev det och reagerade starkt. Hon svarade med att skriva ett längre inlägg på Facebook:

”En moderat riksdagsledamot jag aldrig mött som systematiskt mobbat och trakasserat mig och många andra de senaste åren. En man som lever på våra skattepengar ämnade att göra Sverige bättre istället sitter och hånar, hatar och hetsar – i detta fall mot en journalist. Detta är ett hot mot yttrandefriheten”.

Något senare skrev Alexandra Pascalidou en mer kortfattad kommentar:

– Jag har aldrig sagt eller ens insinuerat det som Alexandra Pascalidou påstår i det inlägget. Det är påhittade falsarier som summerar väl de synpunkter jag har mot hennes gärning, säger Hanif Bali.

 

Så sent som i november i år höll Alexandra Pascalidou ett tal inför EU-kommissionen, under en årlig konferens om grundläggade rättigheter och journalisters utsatthet i EU, där hon namngav och nämnde Hanif Bali som ett exempel på hur hat och hot gentemot journalister normaliserats.

17.56 minuter in i ett tv-klipp från det tal hon höll säger hon att Hanif Bali kallat henne ”garbage” – skräp.

Se klippet här.

Hanif Bali bekräftar:

– Ja, jag kallade henne ärkesopa efter att hon i tv påstått att Trumpanhängare gav svarta knark och sprit för att de inte skulle gå och rösta i USA-valet. Det var inte sant och dessutom var det ett väldigt rasistiskt uttalande. Det är precis den typen av påståenden tagna ur luften som jag kritiserar henne för, ingenting annat, säger Hanif Bali.

Alexandra Pascalidou säger att uppgifterna om att högerextremister skulle sprida knark i amerikanska förorter för att påverka valutgången kom från trovärdiga källor som The Times och Politico.

– Ändå anklagar han mig för att ljuga om det. Jag begriper inte varför han hela tiden ger sig på mig, jag har aldrig träffat honom. Det han ägnar sig åt säger allt om stämningen och tonläget i debatten just nu, säger Pascalidou.

Hanif Bali uppfattar det som att det är Alexandra Pascalidou – och inte han – som ägnar sig åt att höja tonläget.

– Jag har aldrig utsatt henne för vare sig hot eller hat. Att mina synpunkter på hennes ofta påstådda expertkompetens skulle vara ett hot mot yttrandefriheten är absurt och en billig argumentationskritik. Det här handlar inte om sakfrågan, det handlar om hennes känslor, menar Bali.

Hanif Bali har tidigare kritiserats av Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra för att han ”stundtals gått över gränsen” i sociala medier. Det var efter att partiets dåvarande digitala kommunikatör Delmon Haffo i en webb-tv-sänding kallade Annika Strandhäll för ”hora” som flera riksdagsjournalister frågade Kinberg Batra hur hon uppfattar Hanif Balis sätt att uttrycka sig i sociala medier. Bland annat hänvisades då till hans beskrivning av Pascalidou som en ”ärkesopa”.

Till tidningen Expressen sa Kinberg Batra då att ”det är väl känt att Hanif Bali är en bra bit ut på gränsen för det acceptabla i det offentliga samtalet. Vi har en dialog om det ibland”.

Alexandra Pascalidou förväntar sig nu att Moderaterna agerar för att få stopp på Hanif Bali.

– Det han håller på med skrämmer folk till tystnad. Jag hoppas verkligen Moderaterna kan se det. Ibland tänker jag att jag borde hoppa av alla sociala medier, men det är min plikt att stå pall, min tystnad vore en seger för den högljudda, högerextrema svans som applåderar Hanif Bali, säger hon.

Hanif Bali säger sig inte haft något samtal med sitt parti om det senaste dygnets debatt i sociala medier. Han uppfattar att han har ett brett stöd och menar att om Alexandra Pascalidou känner sig hotad och börjar ”skrika efter vargen” bara för att han säger vad han anser om hennes kompetens så är det att urholka betydelsen av så väl hat, hot, trakasserier och personliga påhopp.

– Jag har ingenting emot Alexandra Pascalidou som person, jag har och kommer att kritisera många olika så kallade tyckonomer. Jag tycker tvärtom att det är allvarligt att hon anklagar mig för att hota henne. Det har jag aldrig gjort.

På tisdagen kontrade Alexandra Pascalidou på sin blogg med ett inlägg där hon föreslår saker som rikdagsledamoten Hanif Bali skulle kunna ägna sig åt i stället för att ägna sin tid åt att skriva ”osmakliga epitet” som den värsta ”skolgårdsmobbaren”, för sin ”feta riksdagslön”:

”Istället för att ägna hela sin måndag och nu även tisdag åt att förnedra mig borde han ju ta tunnelbanan till förorterna för att försöka finna lösningar för frustrerade föräldrar, elever, lärare, ambulansförare, poliser och socialarbetare. Han borde bekämpa kriminaliteten och knarkhandeln som blivit en försörjningskälla för vissa. Han borde bekämpa tillgången på vapen och vända den onda våldsspiralen som skördar unga liv. Han borde påskynda processer för att barn med diagnoser ska få utredas i tid och se till att socialtjänsten får stöd i sitt arbete med barn som växer upp i hem med missbruk, misshandel och missförhållanden.”

Enligt Alexandra Pascalidou har Hanif Bali ägnat sig åt rena påhopp och systematiska trakasserier mot henne i flera år:

– Dessvärre är jag varken hans första eller sista offer. Det är helt obegripligt att Moderaterna låter en riksdagsledamot ägna sig åt den här typen av hetskampanjer på skattefinansierad arbetstid, säger Alexandra Pascalidou och fortsätter:

– Jag är beredd att påstå att det är ett hot mot yttrandefriheten, ja, mot vår demokrati.

DN har sökt Moderaterna för en kommentar, men de har valt att avstå.

Foto i text: Eva Tedesjö

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.