Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 18:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/alf-och-johan-firar-tio-ar-efter-historiska-vigseln-tanker-dricka-champagne-pa-balkongen/

Sverige

Alf och Johan firar tio år efter historiska vigseln: Tänker dricka champagne på balkongen

00:58. Fler och fler länder världen över tillåter nu samkönade äktenskap – här är listan.

I dag är det tio år sedan det blev lagligt med samkönade äktenskap i Sverige. Alf Karlsson och Johan Lundqvist var ett av de första paren som gifte sig. 

Rätta artikel

– Alltså, vi har två jubileer faktiskt!

Om man frågar Alf Karlsson så kan han och maken Johan Lundqvist fira äktenskapet oftare än många andra äkta par. När de gifte sig för tio år sedan hade de redan hunnit ingå ett registrerat partnerskap fem år dessförinnan.

– Det första jubileumsdatumet är det datum då vi tycker att vi gifte oss, nämligen när vi ingick det registrerade partnerskapet. Att ingå ett riktigt äktenskap var mer av en sorts bekräftelse på det, säger Alf Karlsson.

Alf Karlsson befinner sig i Palo Alto i Kalifornien när DN ringer honom. Hans make Johan Lundqvist är gästforskare på Stanford University, därför bor paret för tillfället i USA tillsammans med sin fyraårige son. I helgen var Alf och Johan på besök i Sonoma Valley där de inhandlade en flaska bubbel – lagom till tennbröllopsfirandet.

– Vi tänker dricka lite champagne på balkongen, det är ett lagom sätt att fira, säger Alf Karlsson.

Alf Karlsson och Johan Lundqvist blev ett av de första paren som vigdes enligt den nya lagen om samkönade äktenskap som trädde i kraft 1 maj 2009. Foto: Lina Alriksson

Vid tiden för giftermålet var båda herrarna aktiva som politiker i Miljöpartiet. Flera MP-politiker var på plats vid vigseln, däribland det dåvarande språkröret Maria Wetterstrand som agerade vigselförrättare.

Händelsen var ett politiskt ställningstagande för paret; för dem var det viktigt att visa att deras kärlek var lika mycket värd i samhällets mening som andras kärlek.

– Det här ”partnerskapet” kändes som någon sorts b-variant som man gjort bara för människor som är lite annorlunda. Det hade väl varit något annat om man hade haft något sorts registrerat partnerskap för alla, någon sorts borgerligt äktenskap, och sedan hade den som vill kunnat ha något annat slags äktenskapsceremoni, säger Alf Karlsson.

– Nu har vi inte haft det så, och därför kändes det så viktigt att samhället äntligen säger att vår kärlek är lika mycket värd och fin som heterosexuella pars, fortsätter han.

Tio år är en lång tid och många står inte ut med varandra så länge. Hur har ni lyckats?

– Så fort det blir saker vi inte trivs med så talar vi om det för varandra. Jag är ganska så rak och tydlig med vad jag tycker och inte tycker om, och Johan är – inte alltid men oftast – väldigt tydlig med vad han tycker.

Enligt Alf Karlsson har paret efter ganska många år tillsammans lärt sig att prata ut om saker och att göra det innan de går och lägger sig. ”Ju mer tid man är tillsammans med varandra ju mer har man gemensamt” säger han. Men medan förståelsen inom äktenskapet blir starkare med tiden så tycker sig Alf Karlsson se en samhällsutveckling där toleransen för samkönade äktenskap snarare blivit lägre.

– Om du hade ställt den här frågan till mig för ett år sedan så hade jag nog sagt att allt bara blir mer och mer positivt, och att det känns som en icke-fråga. Det här med att bögar och flator ska kunna gifta sig, det kändes som att samhället var där när lagändringen kom.

Under det senaste året har Alf Karlsson däremot tyckt sig känna av en sorts ökande ”nykonservatism”, och mindre utrymme för liberala värderingar. Enligt honom finns det därför skäl att, återigen, ta kampen för rätten att få leva med den man vill.

– Vi har ju vårt äktenskap. Men man ska inte ta det för givet att det kommer att vara så om tio år om det här fortsätter, säger Alf Karlsson.

Annika Hamrud: ”Det är ett slags folkmord som pågår”