Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-09 13:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/alfred-nobel-misstanktes-for-spioneri/

SVERIGE

Alfred Nobel misstänktes för spioneri

Bild 1 av 6 Alfred Nobels akt med ryska arkivstämplar iblått.
Foto: Helena Höjenberg
Bild 2 av 6 Ett odaterat porträtt av den svenske uppfinnaren.
Foto: AP
Bild 3 av 6 ”Den här byggnaden var Alfred Nobels laboratorium”, står det på en minnesplakett på ytterväggen, men går man in i rucklet i Sevran hittar man tyvärr inte många spår av det.
Foto: Helena Höjenberg
Bild 4 av 6 ”Avliden 10 december 1896”, har någon skrivit med blå penna på ett dokument med personalia i franska säkerhetspolisens akt över Alfred Nobel.
Foto: Helena Höjenberg
Bild 5 av 6 Den franske historikern Bruno Fuligni hittade en maskinskriven brevkopia från 1889, om övervakning av Alfred Nobel, i ett vitrinskåp på franska Säpo (DGSI) för några år sedan.
Foto: Helena Höjenberg
Bild 6 av 6 ”Sevran var en av de första järnvägsknutarna österut från Paris. Det var nog det som avgjorde för Nobel, att han la sitt laboratorium här”, säger Alain Diné, ordförande i Sevrans historieförening.
Foto: Helena Höjenberg

Personakt 326: Misstänkt spion. På torsdag infaller Nobeldagen och de mest prestigefyllda priserna i världen delas ut. Alfred Nobel skrev sitt testamente i Paris i slutet av november 1895. Hans sista tid i Frankrike blev dramatisk.

DN:s Ingrid Carlberg har hittat den franska säkerhetspolisens hittills okända personakt om den svenske uppfinnaren. Den visar att Nobel var övervakad, misstänkt för spioneri.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.