Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Älg skjuten i vänthall

En älg har skjutits ihjäl i vänthallen i Partille resecentrum utanför Göteborg. De senaste veckorna har två älgar påträffats även inne i Stockholm.

– Den har skjutits inne i vänthallen. Det gick inte att lösa på något annat sätt, säger Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst, till GT.

Polisen fick larmet vid klockan sex, och GT skriver att älgen sköts strax före sju. Vittnen uppger för polisen att älgen var skadad och den avlivades därför av djurskyddsskäl, skriver polisen på sin sajt.

Älgincidenten har orsakat stopp i kollektivtrafiken kring Partille.

– Den har så varit sedan 06.15. Vi har ingen prognos på när det börjar rulla igen, säger Emil Canli på Västtrafiks störningsjour, till GT.

Läs mer: Älg skjuten på Södermalm i Stockholm

De senaste veckorna har älgar letat sig in i storstäderna vid flera tillfällen. I slutet av september sköts en älg som vandrade runt på Södermalm i Stockholm och några veckor tidigare påträffades en älg i Hammarby sjöstad.

– Det man kan misstänka är att det är yngre älgar som är på tur, tonåringar som inte riktigt vet vad de håller på med, säger Maria Hörnell Willebrand, chef för Viltanalysenheten på Naturvårdsverket, till DN.

Maria Hörnell Willebrand säger att det kan handla om en slump att flera älgar letat sig in i storstäder på så kort tid.

– Det är inte ovanligt att man finner älgar i Sundsvall och Östersund, men nu var det längre söder ut, då kanske man reagerar mer, säger Maria Hörnell Willebrand.

Den varma och torra sommaren påverkar på kort sikt älgbeståndet, men Maria Hörnell Willebrand tror att beståndet hämtar sig inom ett par år. Förutsatt att vi inte får fler torra somrar.

– Vi vet att överlevnaden på kalvarna minskar eftersom korna inte har tillräckligt mycket mjölk att ge de.

Även den långa och snörika vintern har inverkan på älgarnas liv.

– Det blir så mycket snö, det tar energi att förflytta sig. 

Sommarens bränder har å andra sidan ingen stor inverkan på älgarna. Det beror på att områdena som brunnit är små i förhållande till vad älgar rör sig på.

– Det är klart att det är dåligt om allt brinner upp, men sen blir det ju bra för det som kommer upp sen är örter och buskar är ju bra mat.

Läs mer: Död älg hittad intill förskola

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.