Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Algeriskt par Haddiles föräldrar

Dna-test visar att det algeriska par som sagt sig vara den utvisningshotade flickan Haddiles föräldrar verkligen är hennes far och mor. Det svaret har paret fått från Svenska ambassaden, säger deras advokat Fatima Benbraham till Aftonbladet.

Socialförvaltningens utredning får nu avgöra om Haddile fortsatt ska vara omhändertagen eller om hon så småningom kan överlämnas till föräldrarna.

Samtidigt som det algeriska paret vill ha dottern tillbaka vill den fosterfamilj i norra Skåne som Haddile bott hos gärna adoptera henne. De betraktar henne också som sin dotter.

Advokaten Fatima Benbraham räknar med att tillsammans med paret komma till Sverige den 7 december.

Carl-Olof Lindberg, flickans advokat, säger till TT att han tänker uppmana socialförvaltningen i Lund att ha beredskap för alla scenarier som kan bli aktuella.

– Paret kanske kommer hit för att helt enkelt hämta flickan och säga tack så mycket för den här tiden. Det kommer att bli fruktansvärt traumatiskt för flickan eftersom hon inte har några som helst minnen av sina föräldrar, aldrig har varit i deras hemland och inte talar deras språk.

Lindberg är orolig för vad som kan hända flickan i Algeriet, och hävdar att barn födda utom äktenskapet i Algeriet riskerar att traumatiseras.

Haddile charmade Sverige

  • När det blev känt att Migrationsverket ville utvisa tvååriga Haddile till Frankrike, trots att flickan inte hade några som helst anknytningar i landet utbröt ett ramaskri i Sverige.
  • Flickans fall debatterades i tidningar, tv och radio och allt fler röster höjdes för att hon skulle få stanna hos sin fosterfamilj i Sverige.
  • Den 22 oktober upphävde Migrationsdomstolen Migrationsverkets beslut om utvisning av Haddile till Frankrike. Ärendet visas åter till Migrationsverket för en ny prövning.

 (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.