Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-05 17:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/algras-bakom-politiskt-brak-om-naturreservat/

Sverige

Ålgräs bakom politiskt bråk om naturreservat

Ålgräs som växer i haven utanför Göteborg. Foto: Tomas Ohlsson

Skydda de känsliga ålgräsängarna i Göteborgs skärgård eller värna privatpersoners rätt att nyttja sina marker och vatten?

Göteborgspolitiker från Miljöpartiet och en trojka bestående av Moderaterna, Liberalerna och Demokraterna har råkat i luven på varandra i en fråga om utformningen av det föreslagna naturreservatet Stora Amundön.

– Vi är upprörda, säger Karin Pleijel, miljöpartistisk oppositionskommunalråd i Göteborg.

Hon talar om Stora Amundön utanför kusten mellan Askim och Billdal. Och om ålgräset som växer i grunda vikar och på bottnarna runt skärgårdens öar. 

De skimrande fälten av ljustgrönt sjögräs är barnkammare åt torsk, ål och strandkrabbor. De så kallade ålgräsängarna fyller en viktig funktion för såväl fåglar som en lång rad marina arter och försvinner de hotas den biologiska mångfalden.

Genom att ta upp näringsämnen i vattnet motverkar ålgräset övergödning och dessutom binder det kol och bidrar till att dämpa växhuseffekten.

Men ålgräset är hotat. Övergödning, fiske och mänskliga aktiviteter som muddring av vikar och anläggandet av bryggor och marinor gör att återstående ålgräsängar i dag står under starkt tryck, enligt Havs- och vattenmyndigheten.

Byggnadsnämnden i Göteborgs kommun beslutade under förra mandatperiodens rödgröna styre att upprätta ett naturskyddsområde på Stora Amundön och ett tiotal mindre holmar mellan Amundön och Stora Lövö. Det föreslagna naturskyddsområdet skulle även omfatta vattnen runt öarna och en av anledningarna är just att skydda det känsliga ålgräset.

Nu vill företrädare för Moderaterna, Liberalerna och Demokraterna i Göteborg ändra det föreslagna området eftersom en liten del av det delvis täcker vatten som tillhör privata tomter på fastlandet innanför Stora Amundön.

”Som förslaget nu är utformat sträcker sig naturreservatets gränser utanför det område som egentligen behöver skyddas som naturreservat”, står det i ett yttrande som byggnadsnämnden i Göteborg har skickat till regeringen.

Ett tjugotal privata fastigheter på fastlandet skulle enligt det ursprungliga förslaget omfattas av reservatet.

”Om enskilda fastigheter hamnar innanför naturreservatets gränser kan detta innebära inskränkning i möjligheten att nyttja fastigheterna”, fortsätter det nya yttrandet till regeringen, där det också konstateras att miljöbalken inte medger större inskränkningar i enskildas rätt att använda mark och vatten än vad som är nödvändigt med hänsyn till miljön.

Det är argument som inte biter på Karin Pleijel.

– De värderar ett friskt hav lågt när det står mot några få husägares intressen. De ålgräsängar som det handlar om i det marina reservatet hotas och de är viktiga för ett myllrande djurliv, säger hon och fortsätter:

– Dessutom risker det här att försena och fördyra processen med naturreservatet.

Läs också: Livsviktigt sjögräs på väg att försvinna

Hampus Magnusson (M) är sedan valet ordförande i byggnadsnämnden i Göteborg. Han poängterar att de borgerliga partierna och Demokraterna i stora drag är överens med de rödgröna – de vill också ha ett naturskyddsområde vid Stora Amundön.

Samtidigt försvarar han initiativet att undanta vattnen och stränderna vid de privata fastigheterna.

– Det handlar helt enkelt om äganderätt. Det behövs inget naturreservat för att uppnå det skydd som Miljöpartiet eftersträvar. Vi har redan strandskyddet och det räcker gott, säger han.

Flera av ägarna till fastigheter innanför Stora Amundön har själva överklagat Göteborgs ansökan om att upprätta ett naturreservat, något som Hampus Magnusson tycker att man bör ta hänsyn till.

– De boende har – precis som vi – inte varit emot att det görs ett naturreservat. Men det är onödigt att gå in på privata egendomar, säger han.

– Vi har kanske en annan syn på äganderätten och är mer noggranna med den än den rödgröna sidan är.

Naturskyddsföreningen i Göteborg är emot de ändringar av naturreservatet som M, L och D vill göra.

– Vi stöttar oss mot de experter som har tagit fram det ursprungliga förslaget. Man har gjort väldigt omfattande utredningar och det tycker vi överväger det nya förslaget, säger Jan Gustafsson, vice ordförande i Naturskyddsföreningen i Göteborg, till DN.

Frågan om naturreservatet vid Stora Amundön ligger nu på regeringens bord.

Läs fler artiklar om Göteborg och Västkusten här