Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Alice Bah Kuhnke lovar strategi mot islamofobi

02:03. På Mynttorget intill riksdagen i Stockholm hade runt 600 personer samlats på fredagen för att visa sitt stöd för svenska moskéer och religionsfrihet.

I dag hålls flera demonstrationer till stöd för svenska moskéer efter de senaste brandattentaten. På Mynttorget utanför riksdagen lovade demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) demonstranterna att gå från ord till handling.

– Jag tar första steget i en nationell strategi mot islamofobi, säger hon.

På Mynttorget intill riksdagen i Stockholm hade runt 600 personer samlats för att visa sitt stöd för svenska moskéer och religionsfrihet. Demonstrationen arrangerades av Sveriges Muslimska råd, Sveriges unga muslimer och ett tjugotal andra föreningar.

– Jag vill visa sympati med våra bröder och systrar som drabbats och säga att alla har rätt att vara svenskar och muslimer, vi är en del av Sverige. Det är dags för dem som styr landet att ta sitt ansvar, säger Amira Mohammad till DN.

En annan som var på plats var Hilal Kardag:

– Man måste visa var man står. Det här (attackerna mot moskéer) har inte med religion att göra.

Flera av dem som var på plats, och även talarna, krävde att regeringen skulle agera mot moskéattackerna. Man efterlyste ökade resurser och utbildning i islamofobi inom rättsväsendet.

Efter ett tag tog Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke till orda. I februari ska hon möta företrädare för olika muslimska samfund som ett första steg för att införa en nationell strategi mot islamofobi.

– Då går regeringen från vackra ord till handling, sade Alice Bah Kuhnke.

Även i Göteborg och Malmö genomfördes demonstrationer som en reaktion mot den senaste veckans brandattacker mot moskéer runt om i landet. I Uppsala kärleksbombades moskén under förmiddagen.

Moskén på Kvarngärdet i Uppsala utsattes på nyårsnatten för en molotovcocktailattack och rasistiska budskap klottrades på porten. Under mellandagarna totalförstördes moskén i Eskilstuna vid ett brandattentat och en bönelokal i Eslöv utsattes för en anlagd brand.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) var på plats under samlingsstunden i Uppsala.

– Jag är här för att visa mitt och regeringens stöd för religionsfriheten och fördömande av vad som hänt. Om människor känner oro för att ta sig till moskéer och utöva sin religion så är det ett hot mot religionsfriheten, säger Ardalan Shekarabi.

Till moskén hade människor tagit med sig budskap för att manifestera mot det ökande våldet mot moskéer.

– Jag blev både ledsen och chockad över det som hänt. Jag har varit mycket i moskén i Uppsala under valrörelsen och vet hur viktig mötesplats det är för Uppsalabor, säger Ardalan Shekarabi.

Även ledare för alla religiösa grupper i Sverige gick ut med en manifestation på fredagen. I Sveriges Interreligiösa Råd har de undertecknat ett gemensamt dokument där de helt tar avstånd från användandet av religiösa argument för att legitimera hat, våld och aggressivitet. Religionsfientlighet, antisemitism och muslimhat får inte fortsätta att sprida sig i Sverige, skriver de i pressmeddelande.

Demonstrationer i dag till stöd för svenska moskéer

Uppsala: Moskén på Kvarngärdet, kl 10.00

Stockholm: Mynttorget vid riksdagen, kl 13.30

Göteborg: Gustav Adolfs Torg, kl 14.00

Malmö: Möllevångstorget, kl 14:00

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.