Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Alla får inte biologiska läkemedel

Nya biologiska läkemedel – effektiva mot bland annat reumatism och MS – har medfört att skillnaderna i behandling växer mellan olika landsting. Preparaten kostar mer än traditionella, varför vissa landsting väljer bort dem, uppger Ekot.

– Det är väldigt jobbigt som läkare att sitta inför en patient och bli tvungen att neka den patienten bra läkemedel, på grund av att inte det landsting man befinner sig i har prioriterat det, säger Marie Wedin, ordförande i Sjukhusläkarnas förening, till Ekot.

Till de läkemedel som nämns hör TNF-alfahämmare som är en ny grupp biologiska läkemedel vilka tagits fram enligt helt nya principer. Enligt expertisen är de betydligt effektivare än traditionella medel, med bland annat lägre sjukskrivningstal.

Men nu visar nya siffror från Svensk Reumatologis kvalitetsregister att medicinerna inte fördelas rättvist över landet. Exempelvis behandlas mer än dubbelt så många patienter med nyare medel i Skåne jämfört med i Örebro.

Cancervården i Skåne har varnat för att personal måste avskedas om utgifterna för medicinen ska kunna täckas, skriver Ekot.

– Man kan stå i en situation där man får välja mellan att ge ett nytt, dyrt, väldigt effektivt läkemedel till en patient och kanske få dra ner personalkostnaderna för att klara totalbudgeten, säger överläkare Johan Bratt Karolinska sjukhuset.

Marie Wedin från Sjukhusläkarföreningen efterlyser ett nytt sätt att se på kostnader för läkemedel.

– Jag tror att man måste få ett mått på helhetskostnaderna. Man måste kunna jämföra kostnaderna för läkemedlet med vad man spar på hemtjänst, välbefinnande och vad en människas liv är värt, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.