Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Alla frias i andeutdrivningsfallet

Flickans pappa och styvmamma blev övertygade om att hon var besatt av demoner eller onda andar för flera år sedan. Ur deras synpunkt var hon en elvaårig häxa vars onda sidor måste fördrivas med misshandel. Men åtalet ogillades av Borås tingsrätt på tisdagen.

– Jag är klart besviken. Jag trodde på fällande domar, i alla fall på vissa åtalspunkter. Vilka vill jag inte gå inte på, men det går ju alltid att värdera olika saker i olika ljus, säger advokat Malin Rosenfeldt som företräder flickan.

Barnet, som i dag är 14 år gammalt, har berättat att hon bränts med glödgad kniv, fått håret avrakat, förvägrats mat och sömn. Under minst ett år ska hon också ha utsatts för en rad andeutdrivande riter och isolerats från sina syskon för att de inte skulle smittas av de onda andarna.

Pappan har förnekat allt och sagt att det var hans dotter som bett honom klippa henne efter att styvmamman sagt att hon ”hade stora ormar i huvudet”. Han har vidare sagt att han var i beroendeställning gentemot de två av de tre medåtalade, styvmamman och en av två pastorer. Samtliga förnekar brott.

Tre av de tilltalade har sin bakgrund i Kongo Kinshasa medan styvmamman är från Kongo Brazzaville. Av såväl åklagarsidans sakframställan, vittnesmål och UD-rapporter framgår att det sedan 1980-talet blivit allt vanligare att barn beskylls för häxeri och därför utsätts för en rad olika hemskheter.

Tingsrätten säger inte emot detta faktum, men påpekar att religionsfrihet råder i Sverige och att flera etablerade frikyrkor också ägnar sig åt andeutdrivning. I det friande domskälet står det att det inte ”torde vara straffbart att uppträda på ett kränkande eller otrevligt sätt gentemot ett barn i familjen”.

Att frysa ut eller isolera barn ska inte vara straffbart, enligt tingsrätten som menar att det snarare är de sociala myndigheterna som ska ta hand om fall som dessa. Att det ärr hon har på armen skulle komma från en glödgad kniv kan inte styrkas, enligt domslutet.

I domen skriver man att flickan har tittat på Youtube-klipp från andeutdrivningar – ”troligen”. Det gör att ”viss försiktighet måste iakttas när det gäller att bedöma hennes trovärdighet”. Samma ifrågasättande har tingsrätten av det faktum att flickan inte anmälde de vuxna tidigare. Flickans berättelse saknar tillräcklig styrka och stöd av övrig bevisning, avslutar Borås tingsrätt.

En av rättens nämndeman invänder mot resonemanget. Nämndemannen tycker tvärtom att flickans berättelse är trovärdig, att hon är reflekterande, verbal och konsekvent genom hela processen. Sammantaget tycker nämndemannen att de åtalade skulle ha dömts för stämningspunkterna grov misshandel, grov fridskränkning, olaga hot, olaga tvång och olaga frihetsberövande.

– Som jag tolkar tingsrättens domskäl anser de att flickans berättelse är trovärdig men tycker inte att den stödbevisning som kommit fram i utredningen är tillräcklig. Enligt mitt sätt att se det finns tillräckligt stark stödbevisning vilket också är ett av skälen till att jag väckte åtal, säger kammaråklagare Daniel Larson i ett pressmeddelande.

– Nu kommer jag att sätta mig ner och ordentligt gå igenom domen för att därefter bestämma mig för om det finns skäl för mig att överklaga domen eller inte, säger kammaråklagare Daniel Larson.

Under tisdagen har han och advokat Malin Rosenfeldt diskuterat hur de ska agera före den 8 maj, då överklagandet senast måste lämnas in innan tingsrättens dom vinner laga kraft. Hon säger att hon inte tänker lägga upp saken annorlunda om de tar det till hovrätten.

– Det skulle jag inte för skadeståndstalan hänger på åtalet och det är åklagaren som har väljer vad som ska åtalas. Jag anser inte att det behöver ändras, det är en bevisvärdering som har gjorts, säger Malin Rosenfeldt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.