Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Alla män som gjort minsta lilla kommer med”

Viktoria Miloseljevic, Simon Malmcrona, Frida Bogren, och Martin Martinsson i årskurs åtta på Bagarmossens skola är missnöjda med sina ojämställda historieböcker.
Viktoria Miloseljevic, Simon Malmcrona, Frida Bogren, och Martin Martinsson i årskurs åtta på Bagarmossens skola är missnöjda med sina ojämställda historieböcker. Foto: Agnes Stuber

”Killarna har gjort allt bra, medan tjejerna bara lagat mat.”

Eleverna på Bagarmossens skola har tröttnat på den skeva könsfördelningen i sina historieböcker.

DN:s granskning av fyra läroböcker i historia visar att i snitt bara 13 procent av alla namngivna personer i böckerna är kvinnor.

Eleverna på Bagarmossens skola i Stockholm är besvikna över resultatet av granskningen – men inte förvånade. De använder själva två av de granskade böckerna i sin undervisning.

– I böckerna verkar det som att det alltid har varit killarna som har gjort bra saker i historien. Tjejerna har bara varit hemma och lagat mat, säger Martin Martinsson.

Han och klasskamraterna i årskurs åtta tror att det manliga perspektivet i historieböckerna har påverkat deras bild av både historien och nutiden.

– Vissa kanske blir påverkade och tänker att det inte är så konstigt att kvinnor har lägre lön, eftersom de ändå inte gjort så mycket historiskt, säger Frida Bogren.

Under en skoluppgift har de skrivit om historiska personer. Frida Bogren har skrivit om Rosa Parks, kvinnan som vägrade ge sin plats på bussen till en vit man. Människorättsikonen är bara med i två av de granskade böckerna.

Klasskompisen Viktoria Miloseljevic har skrivit om demokratikämpen och fredspristagaren Aung San Suu Kyi från Burma. Hon är inte nämnd i någon av böckerna.

– Hon är inte med trots att hon har haft en jättestor betydelse. Men alla män som gjort minsta lilla kommer med, säger Viktoria Miloseljevic.

För att lära sig mer om kvinnor i historien förlitar sig eleverna allt mer på källor på internet, trots att de tycker att de har fått rätt lite undervisning i källkritik.

– Men om jag bara läste i historieböckerna skulle jag inte veta något om kvinnor. Jag hade inte velat lära mig något om historia om det bara handlade om män, säger Frida Bogren.

De efterlyser också fler perspektiv än bara det kvinnliga. Simon Malmcrona tycker att Sverige alltid framställs i för god dager.

– Jag skulle vilja veta mer om Sveriges historia av slavhandel. Det står kanske lite om det i en av böckerna, men vi pratar aldrig om det. Som att Sverige aldrig gjort något dåligt, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.