Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-27 09:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/alla-med-symtom-ska-testas-regeringen-satsar-6-miljarder/

SVERIGE

Alla med symtom ska testas – regeringen satsar 6 miljarder

25 min. Socialminister Lena Hallengren och finansmarknadsminister Per Bolund håller pressträff med anledning av covid-19.

Sex miljarder kronor och ett avtal mellan staten och Sveriges kommuner och regioner ska få fart på covidtestningen. Men vem som helst kommer inte att få testas, först ska det ske en medicinsk bedömning.

– Det kommer bara att öka belastningen på vården, säger Anders W Jonsson (C).

Det har gått trögt att komma igång med testning för covid-19-smitta i större skala. Redan i april satte regeringen upp målet 100.000 test i veckan men det är fortfarande långt borta. Förra veckan gjordes 36.000 provtagningar.

På torsdagen kom socialminister Lena Hallengren (S) med nya besked. Hon utlovar ytterligare 5,9 miljarder kronor till regionerna för detta ändamål, utöver den miljard som redan skjutits till. Pengarna har förhandlats fram mellan regeringen och samarbetspartierna C och L.

Inriktningen ska vara både att identifiera sjuka och att spåra smittan. Även antikroppstester ingår, som kan visa ifall man har haft sjukdomen tidigare. Smittspårningen anses särskilt viktig för att om möjligt undvika en andra våg av smittan.

Lena Hallengren (S) är socialminister.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Lena Hallengren påpekar att redan i dag finns det regioner som är igång med testning och smittspårning, men hon kan inte säga när detta är igång i hela landet.

– Vi kommer inom kort att vara färdiga med en överenskommelse med Sveriges kommuner och regioner.

Tanken är att alla som uppvisar tydliga symptom ska testas. Hur det ska avgöras vem som har tillräckliga symptom är inte klart. Det kommer dock inte vara öppet för vem som helst som vill testas, någon form av medicinsk prövning ska ske, enligt Lena Hallengren.

Det här är helt onödigt och fel väg att gå, anser Anders W Jonsson, vikarierande Centerledare och läkare.

– Jag är besviken på att man lägger administrativa hinder i vägen för att komma igång med detta snabbt. Vi hade velat att alla som har symtom som skulle kunna vara covid 19 ska kunna få testas utan att någon läkare eller sjuksköterska är inblandad. Det här kommer bara att öka belastningen på sjukvården, säger Anders W Jonsson.

Trögheten i att komma igång med masstestning beror enligt Lena Hallengren att man under en period varit tvungen att prioritera hårt med inriktning på allvarligt sjuka och vårdpersonal. Nu är smittan inne i en fas där det åter finns utrymme för bredare testning, enligt socialministern.

Oppositionen har länge kritiserat regeringen för att inte göra tillräckligt för att få igång masstestning. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har argumenterat för att antikroppstester skulle kunna göra att fler kan gå tillbaka till jobbet, till fromma för svensk ekonomi.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt