Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Alla nya flyktinganläggningar hemlighålls

Rosenkullens asylboende utanför Munkedal brann två gånger på mindre än en vecka.
Rosenkullens asylboende utanför Munkedal brann två gånger på mindre än en vecka. Foto: Adam Ihse/TT

Det fortsätter att brinna på svenska asylboenden. Nu väljer Migrationsverket att hemlighålla var nya flyktinganläggningar ska öppna.

Samtidigt ökar Säpo vaksamheten i den digitala miljö där främlingsfientliga rörelser hyllar bränderna.

Sedan sommaren har det brunnit i 13 planerade och bebodda asylboenden runt om i Sverige. Så sent som i måndags brann det utanför ett boende för ensamkommande barn i Lund och ett planerat flyktingboende i Oskarshamn. Det är inte klarlagt hur de 13 bränderna startat eller om de har något samband, men polisen misstänker i flera fall att bränderna är anlagda och utesluter inte hatbrottsmotiv.

– Det är mycket oroande och vi ser allvarligt på det. Men vi kapitulerar inte från anläggningar, staten kan inte låta sig skrämmas av detta, säger Migrationsverket operativa chef Mikael Ribbenvik som kommer direkt från ett möte med polisen.

Migrationsverket och polisen har nu daglig kontakt på olika nivåer, och frågan om säkerhet på asylboendena är högt upp på agendan.

– Både vi och polisen har förhöjd bevakning på de platser där de gör bedömningen att behovet finns. Samtidigt ser vi att vaktbolagen har svårt att ta alla de uppdrag som vi ger i dag, och polisen har inte heller möjlighet att punktmarkera alla våra anläggningar, säger Mikael Ribbenvik.

Som ett steg i säkerhetsarbetet kring asylboenden har Migrationsverket nu fattat beslut om att sekretessbelägga sina förteckningar över både planerade och redan etablerade asylboenden.

– Det ska inte vara möjligt att få ut en fullständig lista på adresser till asylboenden, säger Mikael Ribbenvik.

Uppgifterna kommer ändå att finnas tillgängliga lokalt, men även det kan förändras.

Flera kommuner har på grund av hotbilden redan valt att hemlighålla var nya asylboenden ska öppna. Samtidigt har Sverigedemokraterna i Lund fattat det kritiserade beslutet att publicera en egen lista över planerade asylboenden i närområdet.

– Man måste ju fråga dem vad syftet med det är. Vi vill i alla fall inte medverka till att underlätta den typen av kartläggning, säger Mikael Ribbenvik.

Samtidigt som polisen utreder de olika bränderna får de hjälp av Säkerhetspolisen, säger Säpos presschef Sirpa Franzén.

– Vi finns med löpande och delger polisen våra bedömningar av om de brottsaktiva individer eller nätverk som vi följer kan vara inblandade i bränderna. Hittills har vi inte sett att de är det. Men vi fortsätter att hela tiden arbeta med frågan för att se om det skulle förändras, säger hon.

En av de mest uppmärksammade bränderna – i ett bebott asylboende i Munkedal – har enligt polisen startat inomhus. Polisen utesluter ändå inte att någon utomstående anlagt branden, men osäkerheten kring både den och de andra bränderna är fortfarande stor.

Några av bränderna hyllas på nätets många hatsajter. Flera experter på hatbrott och främlingsfientlighet säger till DN att extremistiska krafter på nätet kan trigga varandra till nya attentat.

– Både bränderna och händelsen i Trollhättan gör att vaksamheten skärps även på nätet. Vi måste ha en bild framåt om de aktörer som vi följer nu kan bli aktiva, säger Säpos Sirpa Franzén.

Har ni upplevt en ökad aktivitet?

– Jag kan inte gå in på vad vi ser, men hittills har det inte framkommit att de skulle ligga bakom något brott.

Rättelse 2015-10-27 23:38
I en tidigare version av artikeln angavs fel ort på ett ställe i texten. Rätt ort i sammanhanget är Oskarshamn.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.