Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-03 20:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/alla-ville-4-ariga-emmy-val-anda-for-hon-illa/

03:33. 4-åringen togs från sitt familjehem mitt i natten – sedan bröts all kontakt. DN granskar Fallet Emmy.
Sverige

Alla ville 4-åriga Emmy väl – ändå for hon illa

4-åriga Emmy har varit familjehemsplacerad sedan födseln. Mitt i natten – bland socialsekreterare, poliser och vårdpersonal – tvingas hon lämna föräldrarna hon levt med i hela sitt liv. Därefter bryts all kontakt. 

”Fallet Emmy” handlar om en flicka som dras in i en tvist hon aldrig bett om, en ung pappa som tvingas utstå hat och hot. Och ett familjehem som försöker förstå vad de gjort för fel. 

När myndigheterna granskar fallet frågar de sig om det ens fanns grund för att omhänderta barnet från början. 

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 9 Barnrummet, Emmys rum, står fortfarande orört. Ibland kommer någon av Emmys kompisar förbi och leker med de saker som finns kvar.
Foto: Paul Hansen
Bild 2 av 9 Melinda Jacobs var fosterhemsmamma åt Lilla hjärtat.
Foto: Paul Hansen
Bild 3 av 9 ”Jag tror inte att det bästa för Emmy är att bo hos oss längre, hon har sin anknytning hos sin pappa nu. Men jag önskar ändå att vi fortfarande kunde få ha kontakt och ses ibland. Hon var som vår dotter i 4,5 år. Det kommer vi aldrig över.”
Foto: Paul Hansen
Bild 4 av 9 Familjehemsmamman Frida tänker på Emmy flera gånger varje dag. Sedan ett drygt år tillbaka vet varken hon eller familjehemspappan Lars någonting om hur flickan har det eller hur hon mår.
Foto: Paul Hansen
Bild 5 av 9 Frida tog emot Emmy då hon bara var några timmar gammal. Fyra och ett halvt år senare skildes de åt för gott.
Foto: Paul Hansen
Bild 6 av 9 Pernilla Leviner, professor i offentlig rätt.
Bild 7 av 9 Emils sambo har stått vid hans sida under hela processen. Nu bor Emmy hos dem. Flickan har inte träffat familjehemmet sedan de skildes åt på akuten i maj förra året. Socialtjänsten har avrått Emil och hans sambo från att låta dem mötas.
Foto: Paul Hansen
Bild 8 av 9 Emmys biologiska pappa säger att han aldrig hade för avsikt att bryta kontakten mellan dottern och familjehemmet.
Foto: Paul Hansen
Bild 9 av 9 Emmys nya rum. Det gamla, några mil bort, står oanvänt.
Foto: Paul Hansen