Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Alliansen enas om skolpolitiken för nyanlända elever

Förlängd skolplikt och skräddarsydda timplaner ska få fler nyanlända elever att klara av den svenska skolan. Det föreslår den borgerliga alliansens fyra partiledare.

 

 

Vid ett besök på Engelska skolan i Gottsunda utanför Uppsala på måndagen visade alliansen upp en enad front i utbildningspolitiken. Fokus låg på utmaningen att få upp kunskapsresultaten för nyanlända elever.

1.500 förstelärartänster ska öronmärkas för skolor i så kallade utanförskapsområden enligt alliansens förslag. Dessa lärare ska få ett lönelyft på 10.000 kronor i månaden. Jan Björklund (L) framhåller att tjänsterna ska annonseras ut för att locka de bästa. 

Svårast att klara skolan har barn och ungdomar som kommer till Sverige en bit in i skolåldern. Därför vill alliansen införa möjligheten att förlänga skolplikten efter 16 år för dem som behöver det. Dessutom ska rektorer ha rätt att skräddarsy timplanerna för nyanlända, med fokus på de mest centrala ämnena som exempelvis svenska.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.