Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-08 20:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/alliansen-och-s-overens-budgetkrisen-i-goteborg-avvarjd/

Sverige

Budgetkrisen i Göteborg avvärjd – Alliansen stryker röda skynken för S

Moderaternas gruppledare i Göteborg, Axel Josefson, i fullmäktigesalen. Foto: Tomas Ohlsson

Allianspartierna och Socialdemokraterna i Göteborg har kommit överens om en uppgörelse som innebär att budgetkrisen är avvärjd. Alliansen släpper flera ideologiskt präglade delar av budgeten, som omfattande ombildningar av hyresrätter och privatisering av städtjänster. 

Överenskommelsen har förhandlats fram de senaste dagarna, primärt mellan Moderaternas Axel Josefson och Socialdemokraternas Jonas Attenius, partiernas gruppledare. Huvuddelen var klar i fredags kväll och helheten offentliggjordes på måndagseftermiddagen.

Uppgörelsen innebär att den budget som Allianspartierna lagt, och som endast har 24 av 81 mandat bakom sig, har goda förutsättningar att vinna stöd när fullmäktige samlas på nytt nu på onsdag.

– Jag är nöjd över att ha nått en uppgörelse med Socialdemokraterna. Alliansen tar ansvar för styret av Göteborg och nu kan vi fortsätta att genomföra vår politik, säger Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius säger till DN att man har ”försökt hitta en gemensam förståelse, eftersom styret bara har 29 procent av rösterna bakom sig. Högerstyret har fått backa”.

– Enbart delen om skolan är otroligt viktig. Det är 137 miljoner mer till våra barn. Ombildningarna i allmännyttan är också viktigt för oss.

Vad Attenius syftar på är att Alliansen nu tar bort den siffersatta planen om att ombilda minst 1.000 hyresrätter till bostadsrätter per år de närmaste åren.  

– Sannolikt hade det varit de få billiga hyresrätterna som finns kvar, som i Majorna och Kålltorp, de som byggdes på 40-50-talet, som ombildats. Det har varit en viktig principfråga för oss att få bort de siffersatta målen.

Men Alliansens argument är väl inte minst att få fram medel för att bygga fler bostäder. Det borde vara viktigt även för er?

– Jag tror även att här finns en ideologiskt grund. Vi ska absolut bygga med blandade ägarformer, men här handlar det om att omvandla hela bestånd. Det skulle bli oåterkalleligt. 

Attenius nämner även strykningen av budgetförslaget om att lägga ut städtjänsterna på entreprenad. 

– Alliansen hade räknat hem 30-procentiga besparingar där, på städ, bamba och vaktmästeri. Det är mycket pengar i en redan pressad bransch.

Ni släpper nu fram Alliansens budget. Hur gör ni kommande år denna mandatperiod?

– Nu röstar vi på vårt eget. Men uppgörelsen gäller enbart 2020 års budget. 

På hemsidan skriver Attenius, riktat till sina väljare: ”Eftersom att vårt budgetförslag saknar möjlighet att gå igenom är det vårt ansvar att göra allt vi kan med våra mandat. Allting annat vore ansvarslöst. När välfärden riskerar att drabbas är vi inte passiva. Vi sätter välfärden först – i handling, inte bara i ord.”

M-ledaren Axel Josefson säger att punkterna som de stryker ändå är av begränsad karaktär:

– Vi ändrar i fem av 187 uppdrag och uppgörelsen innebär inte att vi frånskriver oss rätten att driva de här frågorna framöver, säger han till DN.

Josefson säger att när det gäller delen om intern service, som städning, är den starkt kopplad till den kommande stora reformen av stadsdelsnämnderna. 

– När det gäller ombildningarna frångår vi visserligen de numerära målen, men det är inte en så avgörande förändring för vår del. Sammantaget fortsätter vi att uppfylla alla krav på ekonomisk hushållning. Vi har fört intensiva samtal under stark tidspress i god ton, jag är nöjd att vi undviker politiskt kaos. 

Helene Odenjung är vice ordförande i kommunstyrelsen och gruppledare för Liberalerna. Hon säger:

– Alliansen tillför 137 miljoner extra till förskolan och skolan. Det är en ökning som är finansierad och som inte äventyrar stadens finansiella mål. 

Centern t f kommunalråd Naod Habtemichael pekar på ansvarsfrågan: ”Det är en viktig signal till stadens invånare och medarbetare att vi i Alliansen snabbt har hittat en lösning”.

Kd:s Elisabet Lann är på samma linje: 

– Med det parlamentariska läge vi har är det ibland nödvändigt att kunna göra eftergifter för att staden ska styras på ett seriöst sätt. Det gör vi nu.

Vänsterpartiets Daniel Bernmar, som tillsammans med MP och Fi vill se en skattehöjning, är inte oväntat kritisk till uppgörelsen – och menar att S inte vunnit så mycket, egentligen. På twitter skriver han att det visserligen är ”riktigt bra” att ”borgarna backar om privatiseringar av intern service”, men att ”hälften av S förhandlingsresultat var sådant som ändå inte skulle ha blivit av eller redan räddats. Kvar står fortfarande en borgerlig skräckbudget”.

Den ordstrid i sociala medier som pågått en tid mellan företrädare för V och S i Göteborg fortsatte på måndagen. Medan Daniel Bernmars stadssekreterare Johan Svensson skrev på twitter om Socialdemokraterna att ”ni har förhandlat deras budget och släpper därefter igenom den. Punkt.”, svarade Josef Akar, stadssekreterare hos S: ”Vi har inte förhandlat om deras budget. De har backat på några för oss viktiga punkter, som du verkar gilla också. Ditt parti sålde sig för några välarvoderade presidieposter. Snacka om skillnad!”

Kommunfullmäktige i Göteborg skulle enligt den ursprungliga planen ha voterat om budgeten förra måndagen, men efter att Socialdemokraterna fått nykomlingarna Demokraternas stöd för en så kallad återremiss avbröts debatten efter ett par timmar, och avgörandet sköts alltså upp till nu på onsdag.

Redan under fullmäktigesammanträdet förra måndagen svarade Alliansen med att utöka anslaget till grundskolan med 137 miljoner kronor, vilket var den marginal man bedömde fanns ”över” för att ändå klara det uppsatta målet om två procents överskott.

Både Demokraterna och S meddelade att de såg positivt på justeringen, men att de förväntade sig mer. Samtidigt meddelade Sverigedemokraternas Jörgen Fogelklou att de vill lösa situationen genom att utlysa extraval.

 

Läs mer: Seglaren som blev Socialdemokraternas ledare i Göteborg