Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 02:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/alliansen-oseriost-utspel-av-s-nar-klockan-ar-fem-over-tolv/

Sverige

Alliansen: Oseriöst utspel av S när klockan är fem över tolv

Bild 1 av 2 Alliansen i Göteborg. Axel Josefson (M), Helene Odenjung (L), Emmyly Bönfors (C), samt Elisabet Lann (KD).
Foto: Lars Näslund
Bild 2 av 2 Moderaternas gruppledare i Göteborg Axel Josefson.
Foto: Jonas Lindstedt

– Jag är överraskad av Socialdemokraternas utspel, det är oseriöst att komma så här när klockan är fem över tolv. Jag har större förväntningar på dem.

Det säger Alliansstyrets förstanamn i Göteborg, Moderaternas Axel Josefson. 

Att något möjligen var i görningen inför budgetfullmäktige säger företrädare för Allianspartierna att man förstod av de kommentarer som Demokraternas gruppledare Martin Wannholt gav vid presentationen av deras budgetförslag i fredags.

Läs mer: Budgetkris i Göteborg – S hotar fälla Alliansen

– Är man så svag så måste man lyssna av, då kan man inte göra så stora nedskärningar på förskolor och skolor, sa Martin Wannholt då, och menade att Alliansen behöver backa.

Nyligen sa han också att han såg Socialdemokraternas budgetförslag som mindre problematiskt än Alliansens.

Men Moderaternas gruppledare Axel Josefson, ordförande i kommunstyrelsen sedan årsskiftet, säger ändå till DN att han är överraskad över Socialdemokraternas utspel.

– Socialdemokraterna har varit väl medvetna om budgetprocessen ser ut. De har själva sonderat alternativ för samverkan och avfärdat dem, att komma fem över tolv så här känns oseriöst. Jag har större förväntningar på dem, som ett statsbärande parti. Så här agerar man inte.

Tror du att det grundar sig i att S fått hintar om att Demokraterna ska rösta med dem?

– Det är en god gissning, och då blir det en återremiss av budgeten, och då får vi i stället ta upp budgetdebatten 23 november. Hade man varit ute i tid hade vi kunnat flytta budgetdebatten och eventuellt göra några justeringar, att blåsa av allt nu går ju inte. Det är förvånande, och det leder också till kostnader för skattebetalarna.

S begär ändringar i er budget. Kan det bli aktuellt?

– Det går inte att säga något om det. Budgeten som vi har lagt är en fortsättning på den budget vi la i fjol och i linje med valmanifestet, det är traditionell borgerlig politik som inte borde vara okänd för någon. Så man kan säga att jag är förvånad över att de blir förvånade, det är ju inga nya förslag. 

Centerpartiets tillförordnade kommunalråd Naod Habtemichael kommenterade läget på twitter: ”Politisk sandlåda. De har haft flera månader på sig att lyfta frågan med oss i Alliansen. Men väljer alltså att ställa till med kaos en dag innan budgeten ska antas”. 

M-ledaren Axel Josefson säger att han tycker att det är oseriöst att S skriver att man är redo rösta på vilket annat förslag som helst men inte Alliansens.

– Om man vill ta ansvar för Göteborg och styra Göteborg måste man bjuda in till det, inte bara sitta på läkaren, säger han.

Demokraterna i Göteborg: Vi tänker inte rösta på S budget