Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-04 06:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/allmannyttan-i-goteborg-ingen-som-inte-klarar-hyran-ska-vrakas-under-coronakrisen/

SVERIGE

Allmännyttan i Göteborg: Ingen som inte klarar hyran ska vräkas under coronakrisen

Kommunala AB Framtidens nya fastighet på Adventsvägen i Kortedala i Göteborg.
Foto: AB Framtiden.

Ingen som bor i allmännyttans 72.000 lägenheter i Göteborgs kommun ska kunna vräkas för att de inte klarar hyran under coronakrisen.

Det beslutet fattar kommunens bolag Framtiden AB under torsdagen.

Beskedet kommer som en del i den politiska uppgörelsen mellan Socialdemokraterna och Alliansen som meddelades i fredags.

I ett yrkande till AB Framtidens styrelse skriver partierna: ”Den pågående pandemin kommer att ha stor direkt och indirekt påverkan på koncernens hyresgäster. Det finns en risk för att effekter kopplade till pandemin direkt eller indirekt kan leda till att hyresgäster inom koncernen hotas av vräkning, exempelvis genom insjuknande av hyresgäst eller familjemedlemmar.”

Vidare skriver de:

”Detta vore orimligt och kan inte sägas ligga i bolagets intresse. Utgångspunkten måste istället vara att inga vräkningar ska genomföras inom koncernen till följd av den pågående pandemin.”

En bild från presentationen av ”Coronaöverenskommelsen” i fredags. Fr v Elisabet Lann, KD, Helene Odenjung, L, Axel Josefson, M, Jonas Attenius, S, och Emmyly Bönfors, C.
Foto: Adam Ihse/TT

Initiativet har lagts av Socialdemokraterna och accepterades av Alliansen. S gruppledare Jonas Attenius säger till DN:

– Ingen ska behöva känna oro över att tvingas lämna sitt hem i pandemins spår. Det har varit en avgörande prioritering i våra samtal med styret för att nå en krisuppgörelse, och det är positivt att vi kunnat nå bred enighet.

Läs också: Så påverkar coronakrisen Västsverige

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) säger för sin del:

– Alla göteborgare ska kunna känna trygghet i denna oroliga tid. För oss i Alliansen är det självklart att ingen ska behöva lämna sitt hem på grund av pandemin.

Nu får AB Framtidens vd uppdraget att ”skyndsamt återkomma till koncernstyrelsen med ett förslag på generella riktlinjer kring den praktiska hanteringen av detta för att säkerställa likvärdighet i koncernens olika bolag.”

Här hittar du fler texter om Göteborg

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt