Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 06:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/allt-fler-barn-tvingas-vara-med-om-vrakning/

Sverige

Allt fler barn tvingas vara med om vräkning

Ett växande antal barn tvingas uppleva att deras föräldrar vräks från sina hem och Göteborg är en av de kommuner där flest barn drabbas.

Under årets första sex månader var det 253 barn runtom i landet som berördes av vräkningar.

TT Text

Under det första halvåret 2019 skedde fem vräkningar i Göteborg där barn blev berörda. Antalet barn som påverkades var 13, vilket är sex fler än under motsvarande period förra året.

I hela Västra Götalandsregionen var antalet vräkningar 11 och antalet berörda barn 23, också det en uppgång från 2018, då 18 barn upplevde att föräldrar vräktes.

Redan 2008 införde den dåvarande regeringen en nollvision. Inga barn skulle få uppleva att vara med om en vräkning. Statsminister Stefan Löfven (S) lyfte också frågan så sent som i december förra året i en intervju med Aftonbladet:

– Inga barn ska behöva växa upp i sådan otrygghet, Jag gick till val på en politik som ökar tillgången på billiga bostäder och där resurser avsätts för att hjälpa vuxna som är arbetslösa till jobb och egen försörjning, sade statsministern då.

Verkligheten ser dock fortfarande helt annorlunda ut. Kronofogdens halvårsstatistik som TT tagit del av visar hur 253 barn – nästan 10 procent fler än under samma period 2018 – fick vara med om hur båda eller någon av föräldrarna blev av med sitt hem.

– Vi har haft en nedåtgående trend under många år och nu går det uppåt igen. Kanske är det så att eftersom siffrorna har varit bra så har man nöjt sig. Viktiga faktorer är att man samverkar från myndigheters och hyresvärdars håll. Ingen kan lösa det här själv, säger Kim Jonsson som arbetar i den förebyggande verksamheten på Kronofogden.

I en majoritet av landets kommuner berördes inga barn. Men antalet kommuner där barnfamiljer vräkts har ökat från 62 till 68 jämfört med samma period förra året.

– Det påverkar alla. Förutom att det är ett personligt lidande för familjen är det också en kostnad för såväl de berörda som hyresvärden. Alla instanser tjänar på att hitta en lösning, säger Kim Jonsson.

På kommunnivå berördes flest antal barn i Malmö, Eskilstuna och Göteborg. Allra flest vräkningar skedde i Malmö. Där genomfördes 10 vräkningar i hem där sammanlagt 24 barn bodde.

Det finns samtidigt goda exempel. I Södertälje, som under flera år legat väldigt högt i statistiken, har såväl antalet vräkningar som berörda barn halverats.

"Vi har arbetat aktivt tillsammans med hyresvärdar och socialtjänsten för att så få barn som möjligt ska behöva lämna sina hem. Vi har särskilt fokuserat på den olovliga andrahandsuthyrningen som är ett stort problem", säger Gunilla Svalborg Magnusson, kronoinspektör i Södertälje i ett pressmeddelande.