Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 21:37 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/allt-fler-blir-sjuka-pa-semestern/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Allt fler blir sjuka på semestern

Antalet svenskar som drabbas av tarmbakterier utomlands ökar. DN kan presentera Smittskyddsinstitutets unika kartläggning om var riskerna är störst - och hur man bäst skyddar sig.

Svenskarna reser allt oftare till mer avlägsna platser för att njuta av värme, sol och bad. Men många får semestern förstörd av svår magsjuka med diarré och kräkningar.

Myndigheten har nu samkört de rapporterade fallen 2007-2009 i de tio vanligaste smittländerna med statistik från Rese- och turistdatabasen över vart svenskarna reste under dessa år.

På så sätt slår man fast på vilka resmål turisterna löper störst risk för magsjuka. Tidigare har Smittskyddsinstitutets statistik bara redovisat de länder där flest svenskar insjuknar.

– I takt med att resandet ökar ser vi också att allt fler blir sjuka av tarmbakterier. Vi vill ge så bra råd som möjligt för att färre ska bli matförgiftade, säger Sofie Ivarsson, som är epidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Myndigheten har tittat på de tre tarmbakterier som drabbar flest resenärer: campylobacter, salmonella och shigella. De kan ge långvariga besvär och den sjuke kan vara smittsam under flera veckor.

Störst risk att få turistmage har Indienresenärerna. Mer än en procent, det vill säga mer än en av hundra resenärer, rapporteras smittade av bakterien campylobacter, som främst sprids med vatten eller dåligt tillagad kyckling.

Andra resmål med hög risk är Marocko, Indonesien och Thailand. I sydeuropeiska turistmål som Grekland och Spanien är risken låg. Förra året smittades 4 100 svenskar utomlands.

– Vi blev förvånade över att se hur situationen med campylobacterna faktiskt har förbättrats på många håll, främst i Egypten. Det beror troligen på ökad medvetenhet om problemet, säger Sofie Ivarsson.

Nästan 2 400 svenskar smittas varje år av salmonella utomlands, främst i rå kyckling och ägg.

Risken är störst i Indonesien, Indien och Thailand, men också ganska hög i Tunisien, Egypten, Turkiet och Bulgarien.

Flest fall av shigellainfektion rapporteras från Egypten. Men tar man hänsyn till antalet resenärer är risken högst i Indien. Totalt smittades 370 svenskar utomlands. Shigella sprids med bakterier som kommer från människoavföring och är mer smittsam än campylobacter och salomonella. En vanlig smittväg är grönsaker som sköljts med avloppsvatten.

– God hygien vid hantering av livsmedel är därför extra viktigt med tanke på den här bakterien, säger Sofie Ivarsson.

Smittskyddsinstitutets "topplista" bygger på de sjukdomsfall där de drabbade har sökt läkarhjälp i Sverige. Men många får bara sjukvård på resmålet.

– Det betyder att mörkertalet är stort, säger Sofie Ivarsson.

En annan vanlig orsak till magsjuka bland svenska resenärer, e-colibakterien ETEC, finns dock inte med i statistiken eftersom den inte är anmälningspliktig.

– Den ger en lindrigare magsjuka, som oftast går över på något dygn. De andra bakterierna är allmänfarliga enligt smittskyddslagen, säger Sofie Ivarsson.

Det finns inga vaccin som skyddar mot tarmbakterierna. I stället handlar det om att följa de vanliga hygienråden: tvätta och sprita händerna, ät väl upphettad mat och undvik kranvatten.

– Det handlar om att använda sunt förnuft, säger Sofie Ivarsson.

Så minskar du risken att bli magsjuk

Tvätta och sprita händerna efter toabesök och före måltider.

Ät väl upphettad mat, såserna ska vara rykande heta.

Undvik kranvatten och is i läsk och drinkar.

Var försiktig med färsk frukt och grönsaker. De kan ha sköljts med smutsigt vatten.

Ät bara mat från bufféer och gatustånd som luktar och smakar gott.

KÄLLA: SMITTSKYDDSINSTITUTET

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.