Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Allt fler svenskar avlyssnas

Allt fler svenskar får sina telefoner avlyssnade. Domstolarna ger också allt oftare tillstånd till andra tvångsmedel som hemlig kameraövervakning, enligt en skrivelse från regeringen.

Enligt skrivelsen som redovisades i SVT:s Rapport på tisdagen har antalet tillstånd till hemlig övervakning ökat successivt de senaste tio åren. Bara det senaste året har antalet tillstånd för telefonavlyssning gått från 990 till 1.659. Avlyssningarna har använts bland annat för att försöka lösa narkotikabrott, mord och våldtäkter.

Domstolarnas tillstånd för olika typer av tvångsmedel har ökat från 1.455 till 2.134 det senaste året uppger Rapport. Enligt regeringens skrivelse beror den kraftiga ökningen i första hand på ökade insatser mot den organiserade brottsligheten men också på det faktum att kriminella ofta byter kontantkort och att varje byte kräver ett nytt domstolsbeslut i och med att numret förändras.

Av skrivelsen framgår också att Åklagarmyndigheten anser sig ha stor nytta av övervakningen. I 64 procent av fallen anser sig myndigheten ha haft sådan nytta att uppgifterna har bidragit till att fria eller fälla en person.

Domstolarna säger sällan nej till en åklagares begäran om att använda dessa hemliga spaningsmetoder. Endast någon enstaka procent avslås.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.