Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 21:28 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/allt-fler-unga-kvinnor-sager-sig-ha-utsatts-for-sexualbrott/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Allt fler unga kvinnor säger sig ha utsatts för sexualbrott

Allt fler flickor och kvinnor berättar att de har utsatts för sexualbrott. De mest utsatta är i åldrarna 16 till 24 år, visar en ny undersökning om utsatthet för brott. Endast ett fåtal av sexualbrotten har anmälts till polisen.

På onsdagen publicerade Brottsförebyggande rådet, BRÅ, den nya Nationella trygghetsundersökningen. Cirka 11.600 personer i Sverige har svarat på frågor om utsatthet för olika sorters brott år 2016. Intervjuerna genomfördes i våras, innan #metoo blev aktuell.

De Nationella trygghetsundersökningarna, NTU, har kartlagt utsatthet för brott sedan år 2005. Årets undersökning visar en ökning på många områden, men Åsa Strid, biträdande enhetschef på BRÅ, ser framför allt tre brottsområden där ökningen har varit stark under flera år. Utöver sexualbrotten så är det bedrägerier och trakasserier.

– För sexualbrott är det framför allt i åldrarna 16 till 24 år där kvinnor är särskilt utsatta och där ökningen är störst, berättar Åsa Strid.

Hela 14 procent av kvinnorna i den åldersgruppen berättar att de har blivit utsatta för sexualbrott under fjolåret. De som deltagit i undersökningen har fått svara på om de har blivit ofredade, tvingade eller sexuellt angripna någon gång under 2016. 4,1 procent av samtliga kvinnor svarar att de har blivit utsatta. Motsvarande siffra bland männen är 0,6 procent.

Läs mer: Allt fler anmäler sexualbrott

Drygt hälften av de sexualbrott som deltagarna i studien uppger att de utsatts för, 51 procent, har skett på allmän plats. Det kan exempelvis vara på musikfestivaler eller på krogen, medan 19 procent skedde i en bostad och 17 procent på arbetsplatsen.

Frågor om sexualbrott är känsliga för många och det är svårt att få fram detaljer om exakt vad personerna har utsatts för. Men BRÅ har ställt fler frågor om hur allvarliga övergrepp det handlar om. Bedömningen är att cirka 29 procent av de som utsatts berättar om försök eller fullbordade våldtäkter eller sexuellt tvång, alltså de allvarligaste sexualbrotten enligt lagen.

De allra flesta förövare är män och i 65 procent av fallen anges en helt okänd person. I 24 procent av fallen anges en bekant och i 11 procent en närstående.

– Vi ska komma ihåg att alla fall inte rapporteras och det är antagligen en underrapportering av fall där det är en närstående. Man kan också tänkta sig att flera av de mindre grova fallen sker på allmän plats och av en okänd person, säger Åsa Strid.

Läs mer: Tusentals kvinnor vittnar om sexuella trakasserier i juristbranschen

De Nationella Trygghetsundersökningarna bygger på vad människor berättar att de ha utsatts för och skiljer sig alltså från statistik om polisanmälningar. Det är känt sedan länge att långt ifrån alla brott anmäls till polisen. Särskilt sexualbrott anmäls förhållandevis sällan. Av de tillfrågade svarar 11 procent att de har anmält sexualbrott.

Svarsfrekvensen på NTU är förhållandevis låg. De tillfrågade blir uppringda och får svara på frågor. Endast 59 procent har svarat. BRÅ försökte för första gången genomföra undersökningarna på nya sätt, genom att fråga på nätet och även med utskickade formulär. Den undersökningen har än så länge ännu lägre svarsfrekvens och frågorna är annorlunda ställda, och kan därför inte jämföras rakt av med den traditionella undersökningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.